Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

1 серпня – День подруги: що відзначають у світі та в Україні, народні прикмети та заборони

1 серпня відзначають День подруги, День інкасатора в Україні, Всесвітній тиждень підтримки грудного вигодовування. Православна церква вшановує пам’ять преподобної Макрини, черниці з Каппадокії. У народні відоме свято під назвами Мокринин день, Мокрини.

Хто сьогодні святкує іменини, які прикмети погоди та що не можна робити цього дня, – розповість Інформатор.

День подруги

1 серпня в багатьох країнах святкують День подруги. Ця дата не відмічена червоним кольором у календарі та не завжди припадає на вихідні, але в цей день тисячі дівчат знаходять час, щоб відсвяткувати його разом зі своїми найкращими подругами.

Виникло це свято у США, а за короткий час розповсюдилося в багатьох державах по всьому світу. Прийшло воно і до України, де дівчата придумали свої ритуали та способи його відзначення. Це може буди зустріч з найкращою подругою у маленькій затишній кав’ярні, де можна розкрити свої найпотаємніші мрії та сподівання.

День інкасатора в Україні

В Україні 1 серпня заведено вітати інкасаторів з професійним святом – День інкасатора. Кожен день ці люди, ризикуючи своїм життям, перевозять гроші, ювелірні вироби, цінні папери, дорогоцінні метали тощо. Вони також повинні вміти виконувати обов’язки касира, розбиратися в банківських приладах та документах.

Дата святкування пов’язана із формуванням у 1939 році першої бригади інкасаторів при державному банку.

Всесвітній тиждень підтримки грудного вигодовування

Починаючи з 1990 року з 1 по 7 серпня в усьому світі проводиться тиждень підтримки грудного вигодовування. Цей тиждень відзначається на честь Декларації «Іноченті», підписи під якою поставили представники урядів багатьох країн, ВОЗ, ЮНІСЕФ та деяких громадських організацій. Щорічно сотні держав приєднуються до заходів, спрямованих на популяризацію годування немовлят грудним молоком, а не його замінниками.

Привернення уваги самих жінок та суспільства до необхідності грудного вигодовування дитини з перших хвилин життя.

Мокринин день

У холодні роки в день Мокрини починається ранній листопад, птахи остаточно перестають співати, а оводи і бджоли перестають жалити. Селяни до цього народного свята закінчують косити пшеницю і починають збирання вівса.

У народне свято 1 серпня дуже побоювалися дощів і гроз. Якщо день виявлявся непогожим, то будь-яку роботу відкладали і намагалися не працювати на вулиці. З будинку виходили тільки для того, щоб заховати сіно під дах. За прогнозом 1 серпня 2023 року в більшості областей України очікується дощ, тому роботу на вулиці краще відкласти.

Якщо ж літо навпаки видалося посушливим і дощів вже довго не було, то наші предки в цю дату теж не працювали, а викликали опади, щоб вони полили рослини. Для цього жінки на полі збирали найпишніші колоски, йшли до річки і пускали колоски по воді. Також під час обряду били долонями по поверхні води. Часто для обряду одну з жінок наряджали в Мокрину.

1 серпня – вдалий день для збору грибів і приготування консервації з них. Вважається, що в свято 1 серпня гриби не ховаються від людей і їх простіше знайти.

Народжені люди 1 серпня за знаком зодіаку – Леви. Іменинники цього дня дуже дисципліновані і мають хорошу силу волі. Вони стійко справляються з будь-якими труднощами, але все ж полюбляють комфортне і сите життя. Такі люди завжди прагнуть бути найкращими. Друге місце для них навіть гірше за повну поразку.

Що не можна робити

Не можна працювати в полі, в саду або на городі, якщо погода зіпсувалася.

У цей день не можна бути брудними і неохайним, ходити в несвіжому одязі, тримати будинок в безладі.

Не можна різати птицю і забивати домашню худобу в цей день, а також ловити рибу, інакше серйозно захворієте.

Не піднімайте з землі на вулиці втрачені речі і гроші. Є ризик перейняти на себе хвороби і проблеми минулого власника речі.

Прикмети погоди 

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Яка погода сьогодні, такою вона буде протягом наступних 6 тижнів.
  • На дубі вродило багато жолудів – до хорошого врожаю в цьому році.
  • Якщо риба плаває дуже близько до поверхні води, то купатися і набирати воду у водоймі не варто – якість води погана.
  • Якщо 1 серпня видався теплий і сонячний день, то бабине літо буде затяжним, а осінь – пізньою.
  • Листя на деревах почали жовтіти знизу – до хорошого врожаю озимих культур.
  • Якщо вже кілька днів поспіль йдуть дощі, то буде неврожай.
  • Гроза в цей день віщує непогожий серпень і бідний урожай. Але якщо після грози з’явилася веселка, то серпень буде погожим.
  • Якщо з ранку мурахи ховаються в мурашник, то скоро піде дощ.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Іменини: Григорій, Дмитро, Митрофан, Роман, Степан, Тихон, Євгенія.

Раніше ми розповідали, на скільки знизилася народжуваність. Писали, хто з українців має право піти на пенсію у 50 років.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг, а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

Нагору