Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

20 липня – Міжнародний день торта: які відзначають свята, події, прикмети погоди та заборони

20 липня, відзначають Міжнародний день торта, День освоєння космосу та День шахів. Церква вшановує пам’ять преподобного Фоми Малеїна і святої Євдокії. У народі відоме свято під  назвами Авдотья-сеногнойка, Фома і Єфросинія, Фома-чорничник.

Хто відзначає іменини, народні традиції та що не можна робити, – розповість Інформатор.

Міжнародний день торта

20 липня кожного року ласунчики з усієї планети відзначають Міжнародний день торта. Смачна подія виникла у 2011 році, ініціатива створення належить міжнародній спільноті творчих людей під назвою “Міланський Клуб” Королівства Любові.

День освоєння космосу

День дослідження космосу (Space Exploration Day), також відомий як Національний день Місяця у США, відзначається щорічно 20 липня. Цей день приурочений до річниці першої пілотованої місії на Місяць.20 липня 1969 року американські астронавти Ніл Армстронг і Базз Олдрін стали першими людьми, які ступили на поверхню Місяця. Цей день також покликаний надихати і заохочувати молодь до кар’єри в галузі космічних наук і дослідження космосу.

День шахів

Шахи є синонімом логічного мислення, стратегії та терпіння. Ця гра сягає корінням найдавніших часів — тих, у які людина отримала здатність думати. Завдяки художній уяві шахи увібрали в себе риси мистецтва, а завдяки точному розрахунку —властивості науки. Це один з небагатьох способів дозвілля, який покращує роботу мозку, пам’ять та когнітивні здібності. Статистика стверджує, що 70% людей у світі хоч раз у житті грали в шахи, а для 650-ти мільйонів це постійне захоплення. Така популярна гра не могла залишитися без визнання на найвищому рівні, тому 20 липня світ щороку відзначає Міжнародний день шахів. Збігається з цією датою і національний День шахів в Україні.

Авдотья-сеногнойка

Наші предки називали це свято Авдотья-сеногнойка, оскільки в кінці липня починалися дощі, які заважали нашим предкам збирати сіно.

У це народне свято наші предки намагалися скоріше прибрати все сіно з поля. Якщо цього не зробити, то скоро воно згниє під дощами і селяни залишаться без врожаю. На полі українці в давні часи працювали всі разом, а в кінці роботи сіно ділили порівну між працівниками. Кожен намагався взяти участь в жнивах на полях сусідів, адже тоді і сусіди допоможуть йому.

Перший зібраний сніп наші предки називали іменинним і прибирали в хлів, де зберігали до осені. Цим снопом годували домашню худобу на Покрову Пресвятої Богородиці – вірили, що до свята в сіні накопичиться цілюща сила.

Працювали в свято 20 липня не тільки в полі, але і в саду. В кінці липня вже можна збирати перші яблука, груші, черешню, ранні абрикоси. В саду в цей день обрізали крону дерев, білили стовбури і прищипували виноград.

У народне свято 20 липня збирають і заготовляють на зиму різні ягоди. Особливо корисною в цей день вважається чорниця. Це рідкісна і дорога ягода, яка в дикому вигляді росте в лісах в Карпатах, Прикарпатті, Поліссі, рідше – в Сумській та Київській областях. У цей день діти ходили в ліс за чорницею, а матері заготовляли з неї варення і настоянки.

Народжені 20 липня люди за характером рішучі і наполегливі. Люблять сите і комфортне життя, тяжко переносять позбавлення. Примхливі і горді. Однаково вимогливі до інших і до себе. Знають про свої недоліки і постійно працюють над собою. Характер у таких людей непростий, але вони добрі і чесні.

Що не можна робити 

У свято 20 липня не рекомендується працювати по дому, займатися прибиранням, пранням і ремонтом. День здавна вважається невдалим для роботи по дому – за повір’ям, у людини, яка сьогодні займеться такою роботою, буде боліти спина.

Також день невдалий для спілкування, підвищується ймовірність конфлікту і непорозуміння. У цей день не варто заводити нові стосунки, ходити на побачення, робити пропозицію руки і серця, свататися. Небажано запрошувати гостей.

Заборонено в цей день купатися в природних водоймах, оскільки підвищується ризик утоплення.

Не можна нікого обманювати в цей день, а також заздрити чужим успіхам.

Не позичайте іншим людям гроші і речі, інакше борг не повернуть, а з боржником будуть конфлікти.

Прикмети погоди

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Корови і кози неохоче йдуть на випас – до погіршення погоди.
  • Кішка не виходить на вулицю – скоро піде дощ.
  • З волоського горіха почали опадати плоди – до ранньої осені.
  • Дощ в цей день віщує неврожай. Але якщо після дощу з’явилася веселка, то вродить багато ягід і фруктів.
  • Метелики і бабки літають в полі – до спекотної і ясної погоди.
  • Чим більше вранці роси на траві і листі, тим спекотнішою буде погода вдень.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.Нагадаємо, що Інформатор писав про гороскоп для всіх знаків Зодіаку на 20 липня. Писали, якою буде погода у Кривому Розі 20 липня.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

 

Нагору