Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Українці зможуть взяти іпотеку на 20 років під низькі відсотки

1 липня, всі українці, які не мають власного житла, зможуть взяти участь у програмі єОселя. Для них буде діяти пільгова річна ставка 7% у гривні. Перший внесок — від 20%, а термін кредитування — до 20 років. За словами економіста Олександра Охріменко, це дасть можливість багатьом українцям вирішити свої житлові проблеми. 

Про це повідомляє Інформатор Кривий Ріг за посиланням на Інформатор Україна.

“В Україні з 1 серпня запрацюють пільгові іпотечні кредити для всіх категорій населення. Можна взяти позику під 7% річних. Раніше такі програми були доступні лише для певних груп населення: молоді, військових та ін. Зараз таких обмежень немає. Отримати таку іпотеку може будь-який українець, що не має житла та має офіційний дохід (біла зарплата чи статус підприємця). Це унікальна можливість покращити свої житлові умови для багатьох українців. В історії нашої держави такого ніколи не було”, – розповів Олександр Охріменко.

Хто може взяти іпотеку по програмі єОселя?

Взяти пільгову іпотеку зі ставкою 3% можуть українці не молодші за 18 років і не старші за 70 років на дату погашення. Які не володіють житлом або мають житло менше ніж 52,5 м² + 21 м² на кожного члена сім’ї додатково, або володіють житлом, ‍розташованим в районі бойових дій чи на тимчасово окупованій території. Не беруть участь в інших чинних державних програмах із забезпечення житлом. Є платоспроможними, не фігурують у санкційних списках та належать до однієї з пільгових категорій:

  • Кадрові військові, правоохоронці, педагоги, медики, працівники освіти та науковці та члени їхніх сімей;
  • Детективи і старші детективи Національного антикорупційного бюро, особи рядового і начальницького складу Державного бюро розслідувань, детективи та особи начальницького складу Бюро економічної безпеки та члени їхніх сімей;
  • Військові та силовики, які внаслідок поранення під час бойових завдань отримали І-II групу інвалідності та втратили свою посаду.

З 1 серпня на пільгову іпотеку – але вже під 7% – зможуть претендувати ще кілька категорій українців. Основні умови (вік, платоспроможність тощо) ті самі, що і у пільговиків, а от самі категорії такі:

  • Ветерани війни та члени їх сімей;
  • Учасники бойових дій;
  • Особи з інвалідністю внаслідок війни;
  • Сім’ї загиблих (померлих) ветеранів війни, а також сім’ї загиблих (померлих) захисників і захисниць України;
  • Інші громадяни України, які не мають власного житла або у власності яких менше ніж 52,5 кв м для сім’ї з однієї особи та додатково 21 кв м – на кожного наступного члена сім’ї (житло на тимчасово окупованих територіях до уваги не береться).

Де можна отримати іпотеку по програмі єОселя?

єОселя передбачає, що українці братимуть іпотеку у банках – а держава компенсуватиме установам знижену відсоткову ставку. Отримати кредит на житло за програмою єОселя українці зараз можуть у таких банках:

  • ПриватБанк;
  • Ощадбанк;
  • Укргазбанк;
  • Глобусбанк;
  • Sky Bank.

Перевірити, чи доступна саме вам участь у програмі, можна у самому банку або попередньо через «Дію» – залишивши там відповідну заявку. Забудовники вже пропонують цілу низку новобудов, житло в яких може бути придбано в рамках програми єОселя.

Нагадаємо, що розповідали, про бюджетний відпочинок в Україні за тисячу гривень на тиждень – економіст Охріменко розповів, як знайти вигідні варіанти. Писали, чого очікувати від цін на продукти, – прогноз економіста Олександра Охріменка.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Нагору