Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

18 липня – Афанасієвий день: які свята відзначають у світі, прикмети погоди та що не можна робити

18 липня, відзначають День народження Тетріса, День ідеальної сім’ї. Православна церква вшановує пам’ять візантійського ченця Афанасія Афонського. У народі відоме під назвами Афанасієвий день, Місячне свято.

Про народні традиції та заборони цього дня розповість Інформатор.

День народження Тетріса

Щорічно 18 липня власний День народження відзначає “Тетріс”, бо саме цього дня у 1985 році було випущено електронну версію відомої комп’ютерної гри. Винахідник “Тетріса” – талановитий вчений на ім’я Олексій Пажитнов. Вперше світ побачив гру 6 червня 1984 року.

В чому суть “Тетріса”? Це головоломка, що побудована на основі «тетраміно» (геометричні фігури, які складаються з чотирьох квадратів).

День ідеальної сім’ї

День ідеальної сім’ї – це щорічне свято, яке відзначається 18 липня. Це день, присвячений визнанню важливості міцних сімейних зв’язків і святкуванню всіх тих чудових речей, які роблять нас сім’єю. Цей день – можливість показати своїм рідним, як багато вони для вас значать, і провести час разом. Це день, щоб оцінити любов, повагу, довіру та розуміння, які є основою ідеальної сім’ї.

Ідеальної сім’ї не існує. І це свято не про ідеальну сім’ю, а про щасливі миті разом, про теплі спільні спогади, про сімейні традиції та способи комунікації, про сімейні цінності.

Афанасієвий день

Наші предки в цей день шанували місяць (на відміну від свята Івана Купала, коли шанували Сонце).

Цю дату в давні часи називали Місячне свято. Наші предки в ніч з 18 на 19 липня виходили на вулицю вночі і дивилися на місяць, а також просили у світила додати сил, енергії і здоров’я.

Народне свято 18 липня вважалося чоловічим днем. У давні часи вірили, що місячне світло приносить чоловікам в цей день силу, мужність і рішучість. Тому юнаки в цю дату намагалися вийти на вулицю і постояти під місячним світлом, або спати з відкритим вікном, щоб світло місяця проникало в кімнату.

У це народне свято також проводили ритуали, пов’язані з фазою місяця. На повний місяць ворожили про виконання найзаповітнішого бажання, а на зростаючий – про фінансове благополуччя і про любов.

У свято 18 липня 2023 року наш супутник буде у фазі росту. У такий день можна гадати на кохання і щасливе заміжжя, а також на фінансове благополуччя і прибуток від бізнесу.

Для привернення грошей в цей день потрібно покласти 7 монет однакового номіналу в прозору ємність, наповнену водою. Посудину потрібно поставити на ніч на підвіконня, куди падає місячне світло. Вранці монети ховають в гаманець і носять з собою.

Сьогоднішній день вважається дуже вдалим для стрижки та фарбування волосся. Нова зачіска точно буде вдалою. Також день вважається вдалим для боротьби з шкідниками капусти – для цього листи посипають содою.

Народжені 18 липня люди морально сильні і мають тверду життєву позицію. У них є жорсткі моральні принципи, які вони ніколи не порушать. Велике значення для них мають рідні та друзі, а ось з грошима вони розлучаються легко. Такі люди воліють менше заробляти, але більше часу проводити з сім’єю.

Що не можна робити 

У це народне свято не варто сумувати, згадувати старі образи і невдачі, зневірятися. Також не можна пліткувати, обговорювати і засуджувати інших людей і заздрити їм, інакше їхні проблеми переберуться на вас.

У цей день вважається доброю прикметою лягти спати після того, як вийшов місяць. Але спати вдень в цей день не рекомендується.

Також не можна в цю дату лінуватися і байдикувати. Зробіть справу, яку довго відкладали, і тоді вам буде супроводжувати удача.

Не діліться своїми планами навіть з близькими людьми, інакше задумане не збудеться.

Після заходу сонця краще не робити ніяких справ, а просто відпочити.

Прикмети погоди 

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Жовті хмари в цей день віщують дощі.
  • Веселка з’явилася – до сонячної та спекотної погоди.
  • Вночі хмарно і зірок не видно – до погіршення погоди.
  • Якщо день прохолодний, то і на сінокіс в серпні буде прохолодно.
  • Павук сидить посеред павутини – до сонячної погоди, ховається – до дощу.
  • Якщо вночі місяць постійно то показується на небі, то ховається за хмарами, то урожай в цьому році буде хорошим.
  • У лісі сильно пахне грибами – до нежаркої погоди і високої вологості повітря.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Іменини: Агнія, Анна, Афанасій, Варвара, Василь, Геннадій, Єлизавета, Сергій, Степан.

Раніше ми розповідали, про гороскоп на сьогодні. Писали, якою буде погода у Кривому Розі 18 липня.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber, і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

Нагору