Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

13 липня: що відзначають у світі та в Україні, прикмети погоди та заборони

13 липня, відзначають Всесвітній день року, Міжнародний день гірських порід.  церква відзначає свято Собор дванадцяти апостолів на честь найближчих учнів Ісуса Христа і проповідників Слова Божого. У цю дату шанують всіх апостолів крім Іуди Іскаріота, який зрадив Христа. У народі відоме свято під назвами Дванадцять апостолів, верхівка літа, Напівпетр, проводи весни.

Прикмети погоди, що не можна робити сьогодні, – розповість Інформатор.

Всесвітній день року

Всесвітній день року (World Rock Day), або Dia Mundial Do Rock, як його називають у Бразилії, – це свято, яке відзначається 13 липня щороку, переважно в Бразилії. Цей день був призначений для вшанування рок-музики і пам’яті про культовий благодійний концерт Live Aid 1985 року, який зібрав значні кошти для допомоги голодуючим в Ефіопії. День був обраний відповідно до коментаря відомого музиканта Філа Коллінза, який виступав на концерті. Він висловив побажання, щоб дата концерту, 13 липня, відзначалася як “Всесвітній день року”.

Рок-музика, яка зародилася в США як рок-н-рол, з того часу розділилася на безліч піджанрів, зарекомендувавши себе як глобальне явище. Історія жанру сягає кінця 1940-х – початку 1950-х років у Сполучених Штатах, тоді як його британський варіант з’явився наприкінці 1950-х років, зробивши значний внесок у Британське середовище в середині 1960-х років. З часом розвинулися різні піджанри рок-музики, від фолк-року до глем-року та панк-року, кожен з яких має свої унікальні особливості та чарівність.

Концерт Live Aid, який став поштовхом до створення Всесвітнього дня року, відбувся 13 липня 1985 року. Його організували ірландський музикант Боб Гелдоф і шотландська музикантка Мідж Уре у відповідь на страшний голод в Ефіопії. Концерт транслювався з Лондона та Філадельфії, і в ньому взяли участь багато видатних виконавців, серед яких “Queen”, Елтон Джон, Мадонна, Ерік Клептон та Мік Джаггер. Ця зіркова подія зібрала близько 2 мільярдів глядачів у 38 країнах світу.

Хоча Всесвітній день року продовжує з ентузіазмом святкуватися в Бразилії, його визнання ще не досягло глобальних масштабів. Деякі музичні фахівці вважають вибір дати 13 липня довільним, пропонуючи альтернативні дати, пов’язані з іншими важливими подіями в історії рок-музики. Незважаючи на те, що Всесвітній день року відзначається в обмеженому масштабі, його суть залишається незмінною: визнання соціального впливу рок-музики, її еволюції та здатності об’єднувати людей заради змін.

Міжнародний день гірських порід

Міжнародний день гірських порід (International Rock Day), який відзначається щороку 13 липня, – це не свято рок-музики, а скоріше данина поваги геологічним породам. Цей день покликаний сприяти глобальному розумінню фундаментальної ролі гірських порід, які охоплюють три категорії: магматичні, осадові та метаморфічні. Міжнародний день гірських порід та геологія, що вивчає гірські породи, пропонують дізнатися про ці захоплюючі природні структури, які роблять значний внесок у життя нашої планети і людини.

Гірські породи – це природні тверді агрегати одного або декількох мінералів або мінералоїдів, які вкривають всю Землю. Зовнішній твердий шар Землі, літосфера, складається з гірських порід, і вони відігравали важливу роль в еволюції та виживанні людини протягом всієї історії. Незважаючи на свою, здавалося б, повсякденну присутність, гірські породи відіграли значну роль в еволюції людства і продовжують залишатися фундаментальною основою нашого існування і сьогодні.

Напівпетр

Це свято в народі називалося Напівпетр, оскільки українці ще продовжували відзначати вчорашній день Петра і Павла.

Наші предки в цей день намагалися встати якомога раніше і зустріти світанок. Доброю прикметою вважалося піднятися на високий пагорб і погрітися в променях сонця.

Наші предки проводили свято 13 липня в клопотах на городі і полі. На городі збирали часник і цибулю, копали молоду картоплю, вносили гній і попіл. На полі займалися сінокосом. Під час роботи одягали найкращий одяг.

Це народне свято також мало назви верхівка літа або проводи весни. Наші предки 13 липня остаточно проводжали весну танцями і хороводами.

Народне свято 13 липня бажано присвятити добрим справам. Якщо хтось попросить про допомогу – відмовляти не можна. Вважається, що за вчинені добрі справи в цей день апостоли благословлять людину.

Що не можна робити 

Жінкам в цей день не варто займатися рукоділлям. Також їм не можна ходити з розпущеним волоссям і підстригати його, інакше можливі проблеми з волоссям.

Невдалий день бізнесу і грошових угод.

Не можна зловживати алкоголем сьогодні.

Не можна сьогодні займатися важкою фізичною працею, будівництвом і ремонтом.

Прикмети погоди 

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Якщо день ясний, але квітки закрилися, то скоро піде дощ.
  • На калині багато вродило ягід – до суворої зими.
  • Вранці на траві з’явилася роса – до спекотної і сухої погоди.
  • На рибалці багато риби вдалося зловити – до врожайного року.
  • Павук сидить на павутині на вулиці – до сухої погоди, сховався-до дощу.
  • Якщо день похмурий, але бджоли і метелики продовжують літати, то дощу не буде.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Іменини: Андрій, Варфоломій, Іван, Матвій, Петро, Сафон, Пилип, Хома, Яків, Маргарита, Андрій, Генріх та Ернест.

Раніше ми розповідали, що прогнозують астрологи усім знакам на сьогодні. Писали, що у Кривому Розі на небі з’являться невеличкі хмари.

Дізнавайтеся головні новини Кривого Рогу і України на Telegram каналі Інформатор Кривий Ріг.

Євгенія Глубінок

Нагору