Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Петрів день: які свята відзначають у світі, День янгола, прикмети погоди та що не можна робити 12 липня

12 липня, відзначають День паперового пакета, Всесвітній день бортпровідника цивільної авіації.  В православній церкві згадують святих апостолів Петра і Павла. У народному календарі – Петрів день.

Прикмети погоди, заборони та хто сьогодні відзначає іменини, – розповість Інформатор.

Всесвітній день бортпровідника цивільної авіації

Щорічно 12 липня відзначаємо професійне свято – Всесвітній день бортпровідника (World Civil Aviation Flight Attendant Day).

Перші бортпровідники (стюарди) з’явились у Німеччині у 1928 році. Їхньою основною задачею було забезпечення сервісного обслуговування пасажирів під час польотів. У 1930 році в США вирішили залучити до такої діяльності жінок, роблячи таким чином піар авіакомпаніям. Крім того, стюардеси важать менше за стюардів, що надає їм перевагу.

День паперового пакета

12 липня кожного року відзначається неофіційна, проте важлива екологічна подія – День паперового пакета. Річ у тім, що пакети з паперу розкладаються самостійно, адже є натуральними.

День паперового пакета має за мету привернення уваги людства до проблеми забруднення навколишнього середовища, підвищення обізнаності щодо переваг використання саме паперових пакетів, залучення до свідомого споживання та екологічного способу життя.

Церковне свято та дата за новим стилем

Апостоли Петро і Павло проповідували православ’я, але були мало схожі між собою.

Петро походив з родини простого рибалки і звали його насправді Симоном. Він теж промишляв рибальством, але зустріч з Христом змінила його. Симон став одним з 12 учнів Христа, а вже Ісус назвав його Петром, що в перекладі з грецької означає “камінь”. Петро брав участь у багатьох важливих подіях того часу і вважається засновником християнської церкви і першим Папою Римським.

Павло був протилежністю Петра – він походив з багатої родини, мав хорошу освіту і був хорошим оратором. До зустрічі з Христом його звали Савл, і він разом з фарисеями брав участь у гоніннях на християн. Але після знайомства з Ісусом кардинально змінив свої погляди. Савл хрестився, його нарекли Павлом, і він став проповідником християнства.

Петро і Павло не перетиналися в реальному житті, але за свою віру були страчені в один день, тому і згадують їх разом. Пізніше мощі святих перевезли до Риму.

Апостолів Петра і Павла згадують 12 липня за юліанським календарем. За новоюліанським календарем (з 1 вересня 2023 року) шанувати святих будуть 29 червня.

Народні прикмети 

Прикмети дня говорять про погоду влітку і взимку та врожай:

  • дощ в цей день – буде хороший урожай;
  • якщо напередодні зозуля замовкла, а 12 липня почала кувати – буде пізня зима;
  • спека в цей день – до морозу на Різдво, а дощовий день – до холодного літа і прохолодної зими.

Вважається, що, починаючи з Петра і Павла, дні стають все коротшими, а ночі – довшими.

Що сьогодні не можна робити

На день Петра і Павла є кілька заборон:

  • не можна займатися важкою фізичною працею і домашніми справами – це великий гріх в свято;
  • забороняється брати і давати гроші в борг – до злиднів;
  • не можна вінчатися – тільки після Петрова дня;
  • не слід купатися у водоймах.

Також в цей день заборонено пити міцні алкогольні напої – вважається, що все подальше життя можна провести під парканом.

Що можна робити 

Цього дня можна піти в храм, якщо такої можливості немає, тоді помолитися вдома. Святим Петру і Павлу можна молитися разом і окремо. У них просять про зцілення від хвороб, гарний урожай, фінансове благополуччя. Святий Петро вважається покровителем рибалок, до святого Павла звертаються за допомогою в навчанні.

Раніше ми розповідали, які можна прочитати молитви на Петра і Павла – про здоров’я, сімейне благополуччя, від порчі.

У день Петра і Павла також прийнято запрошувати близьких у гості. Вважається, чим більше страв у свято на столі, тим успішнішим буде рік. Головною стравою повинна бути риба.

Іменини: Петра і Павла.

Раніше ми розповідали, що прогнозують зірки для всіх знаків Зодіаку на сьогодні. Писали, про прогноз погоди у Кривому Розі 12 липня.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

 

Нагору