Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Всесвітній день шоколаду: що відзначають у світі та в Україні, прикмети погоди та що не можна робити 11 липня

11 липня, відзначають Всесвітній день шоколаду, Всесвітній день народонаселення. Православна церква відзначає преподобних Сергія, Германа і Павла. Також в цей день вшановують ікону Божої Матері “Троєручниця”, яка зараз знаходиться в Афоні. За легендами, цей святий образ зцілює навіть тяжкі недуги. У народі відоме свято під назвами Кропив’яне заговіння, Троєручниця, Сергіїв день.

Прикмети погоди, що не можна робити та хто відзначає іменини 11 липня, – розкаже Інформатор.

Всесвітній день шоколаду

Щороку 11 липня Всесвітній день шоколаду дозволяє поціновувачам цих ласощів по всьому світу цілковито віддатися насолоді без будь-якого почуття провини. В цей день також можна вживати будь-які смаколики, виготовлені з шоколаду. Це і шоколадне масло, і гарячий шоколад, і цукерки, торти, тістечка та все, що містить хоча б градинку шоколаду.

Всесвітній день шоколаду був запроваджений у Франції в 1995 році, оскільки французи є надзвичайними ласунами та гурманами. Також день активно відзначають у Італії, Німеччині, Швейцарії та інших країнах Європи та за її межами. Існує ще одне свято з подібною назвою, яке припадає на 13 вересня.

Всесвітній день народонаселення

Подія була започаткована за ініціативи ООН 1989 року. Дату святкування тоді обрали не випадково, адже саме цього дня 1987 року кількість населення планети перевищила відмітку в 5 мільярдів осіб. Головна мета події полягає у приверненні уваги до тих проблем, які пов’язані з населенням планети, залучення людей до спільного процвітання.

 Кропив’яне заговіння

Народне свято 11 липня наші предки присвячували збору кропиви. За це свято прозвали Кропив’яне заговіння. Це був останній день збору кропиви, оскільки вважалося, що після 11 липня рослина втрачає цілющі властивості і стає занадто жорсткою.

У свято 11 липня збирали кропиву і готували з неї пироги, супи, салати. Жінки рвали рослину голими руками – вважали, що пекуча кропива омолоджує і чистить кров. З рослини добували нитки і ткали полотна, сорочки, рушники. Вірили, що одяг з кропиви принесе міцне здоров’я, позбавить від болю в колінах і попереку.

Кропиву використовували не тільки в цілющих цілях, але і для захисту від злої сили. Траву розкладали на горищі, на порозі будинку, біля входу в сарай. Пучки трави розвішували в хліві домашньої худоби, щоб тварини не хворіли. А щоб з дому “вимести” всі сварки, хвороби і проблеми, будинок підмітали віником з кропиви.

11 липня – переддень дня Петра і Павла, який для українців був великим святом. До свята готувалися заздалегідь, готуючи речі для ярмарку і прибираючись в будинку. Молодь в цю дату ходила свататися.

Народжені 11 липня люди дуже відповідальні та сумлінні. Вони роблять свою справу ідеально, або не роблять взагалі. Не дають порожніх обіцянок та ніколи не розповідають чужі секрети. Марнославні і трохи самозакохані.

Що не можна робити

До цього народного свята вважалося поганою прикметою косити траву. У такої людини садові інструменти затупляться і хорошого врожаю зерна не буде.

Не можна спати вдень, інакше голова боліти буде.

Не можна стригти дітей 11 липня.

Також в цей день не варто купувати і збирати на пасіці мед, інакше він швидко зіпсується.

З давніх-давен вважається, що той, хто захворіє на Кропив’яні заговини, буде хворіти ще 11 днів. Тому в цю дату небажано хворіти, сидіти під протягами і пити холодні напої.

Прикмети погоди:

  • До 11 липня соловейко вже перестає співати. Але якщо пташку ще чутно, то осінь буде ранньою.
  • У птахів почали літати пташенята – до сильної спеки.
  • Якщо вітру немає, але ліс сильно шумить, то скоро піде дощ.
  • Небо під час сходу сонця золоте – до прохолодної і вітряної погоди, червоне – до спеки і посухи.
  • На калині з’явилося дуже багато ягід – до морозної зими.
  • Якщо зозуля перестала кувати, то зима в цьому році буде рання.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Іменини: Ольга, Пелагея, Венедикт, Герман, Іван, Кір, Павло, Сергій.

Раніше ми розповідали про гороскоп на сьогодні для всіх знаків Зодіаку. Писали про те, якою буде погода 11 липня у Кривому Розі.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

Нагору