Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

8 липня – День сім’ї, любові та вірності: що відзначають цього дня у світі та в України, прикмети погоди, заборони, іменини

8 липня, відзначають День родини, Всесвітній день боротьби з алергією. Православна церква вшановує пам’ять Святої Діви Февронії Нізібійської, мучениці з Месопотамії. У народі відоме свято під назвою Февронія-русальниця.

День янгола, прикмети погоди та що не можна робити в цей день, – розкаже Інформатор.

День родини

Родина – що може бути важливішим від сімейного вогнища, де ти можеш розслабитися, відпочити, а також отримати душевну рівновагу. Родина – це найближчі тобі люди, які завжди готові допомогти, підтримати у скрутну хвилину. Тільки з членами своєї родини ти можеш розділити свої радощі, досягнення, а також невдачі та важкі моменти життя. Саме тому День родини, що святкується в Україні щорічно 8 липня, є надзвичайно важливим для кожного з нас. Інколи буває, що ми забуваємо про важливість родинного вогнища, перестаємо цінувати одне одного, мета ж цього свята знову згуртувати членів родини.

Свято Дня родини у нашій країні вважається досить молодим – вперше його відзначили у 2012 році.

Дата 8 липня є зовсім не випадковою, адже саме в цей день у православному світі відзначають День Петра та Февронії. Ці святі покликані захищати шлюб та родинні зв’язки. Мета святкування – укріпити родинні цінності в суспільстві, підвищити цінність сімейних стосунків та традицій, пропагувати важливість виховання дітей у великій та згуртованій родині.

Члени родини – це найрідніші в світі люди. І саме під час святкування Дня родини кожен з нас має змогу замислитися, як сильно нам поталанило мати поряд рідних та близьких людей, поряд з якими можна забути про незгоди та нещастя цього не завжди привітного світу.

Всесвітній день боротьби з алергією

8 липня щорічно у всьому світі відзначається День боротьби з алергією (World Allergy Day). Цей день відзначають за ініціативи Всесвітніх організацій алергії та імунопатології (WAO і WIPO). Головна мета впровадження – звернути увагу людей до актуальної проблеми поширення захворювання та його профілактики і лікування.

Вперше поняття «алергія» з’явилося у 1906 році завдяки австрійському лікарю Пірке. Згідно з даними ВООЗ, алергія розповсюджується дуже стрімко. Ще на початку XXI сторіччя від цієї хвороби страждав кожний десятий дорослий мешканець планети та кожна четверта дитина, у 2021 році від алергії страждає кожен третій мешканець планети.

Февронія-русальниця

Зі свята 8 липня в Київській Русі починали сінокіс. Ранні колоски на полі вже наливалися і були готові до скошування. На роботу обов’язково одягали новий ошатний одяг. Сіно зазвичай косили всім селом, після чого кожен, хто брав участь у процесі, забирав собі частину врожаю. Однак повноцінно косити зерно починали на Петра і Павла 12 липня.

У народне свято 8 липня наші предки працювали в саду і в городі – підгортали картоплю, прополювали бур’яни, обприскували грядки настоєм бадилля. У липні вже збирали урожай багатьох овочів і фруктів. Але часник і цибулю не чіпали – вважалося поганою прикметою збирати їх до Дня Петра і Павла.

Працюючи на полі, люди боялися побачити русалок. У дохристиянські часи українці представляли русалок як берегинь поля, які померли насильницькою смертю. У різних регіонах України їм надавали позитивне або негативне значення. Наприклад, на Поліссі вважали, що русалки люблять мучити худобу і псують посіви.

8 липня – дуже вдалий день для будь-якої інтелектуальної роботи і навчання.

Народжені 8 липня люди за характером дуже доброзичливі і жалісливі. Мають сильне почуття справедливості і завжди виступають за правду. Їм важко відмовити іншим людям у допомозі, навіть якщо вони розуміють, що ними користуються.

Що не можна робити 

У це народне свято не можна готувати страви з тіста, інакше будуть проблеми з грошима.

Одруженій парі 8 липня вкрай небажано з’ясовувати стосунки, згадувати старі образи і сперечатися навіть через дрібниці, інакше відносини зіпсуються надовго.

Невдалий день для переїзду, пошуку нової роботи і старту нового проекту.

Не можна працювати в саду і городі з полудня і до вечора, оскільки сонце в цей період дуже пекуче і зростає ризик сонячного удару.

Прикмети погоди 

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Якщо земля вранці суха, то і в серпні буде сухо.
  • 8 липня стоїть спека – в наступні 40 днів буде спекотно.
  • Якщо в полях виросло багато осоту – зима буде морозною.
  • На річці серед дня закрилося латаття – скоро піде дощ.
  • Багато конюшини розцвіло – до дощового липня.
  • Якщо ранкова роса до полудня не висохла, то гряде похолодання.
  • Дощовий день – до хорошого врожаю меду на пасіках.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

День ангела сьогодні святкують Леонід, Костянтин, Федір, Петро, Давид.

Раніше ми розповідали, про гороскоп на сьогодні. Писали, де можна провести вихідні у Кривому Розі з родиною.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber, і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

Нагору