Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

5 липня – Ульянин день: прикмети погоди, заборони та що відзначають у світі

5 липня, відзначають День звільнення міст Краматорська та Слов’янська від проросійських терористів, Всесвітній день бікіні. Православна церква вшановує пам’ять мучеників Галактаіона, Іуланії та Євсевія Самосатського. У народі відоме свято під назвами Ульянин день, Євсєєв день.

Інформатор розповість, які сьогодні існують прикмети погоди та заборони.

День звільнення міст Краматорська та Слов’янська від проросійських терористів

5 липня 2014 року українські військові звільнили Слов’янськ та Краматорськ від російських терористів. А над містами підняли прапор України.

Окупація Слов’янська та Краматорська тривала майже три місяці. Російські найманці захопили адміністративні та будівлі правоохоронних органів. Вивісили російські триколори та прапори так званої «ДНР». 11 травня провели так званий «референдум». Терористи майже щодня обстрілювали міста, здебільшого житлові райони.

У ніч з 4 на 5 липня бойовики разом з ватажком Гіркіним під натиском української армії, яка тримала Слов’янськ в облозі, втекли з міста. Перед втечею підпалили свій штаб у будівлі СБУ.

На світанку у місто зайшли українські військові. Цього ж дня російські найманці втекли й з Краматорська. Колоною вирушили у бік Горлівки та Донецька. Над адмінбудівлями українські воїни підняли синьо-жовті прапори.

Всесвітній день бікіні

5 липня – час взяти сонцезахисний крем та мерщій поспішати на пляж, адже саме в цей день увесь світ відзначає День бікіні. Ця літня подія – справжня знахідка для кожної жінки. Ви можете святкувати, відклавши всі справи, одягнувши привабливе бікіні і потягуючи охолоджувальні напої на гарячому пляжі.

Всесвітній День бікіні відзначається як річниця створення відкритого купальника. Такий дизайн у 1946 році запропонував відомий французький модельєр Луїс Ріар. У ті часи відкрита модель купальника вважалась занадто зухвалою та нескромною, тому вона поступово входила до широкого вжитку. А своєю популярністю бікіні зобов’язане популярним зіркам, зокрема Бріджит Бардо та Аві Гарднер, які почали носити відкриті купальники на громадських пляжах та у своїх фільмах.

Ульянин день

Свято 5 липня вважається вдалим для збору пряних і лікарських трав. Також в цей день можна збирати і їсти сезонні ягоди і овочі. Всі рослини сьогодні вважаються вдвічі кориснішими.

Селяни в Ульянин день займалися повторним посівом зелені і редиски, підгортали картоплю, збирали урожай ягід. Також в це народне свято обробляли город від шкідників. Для цього рвали листя помідорів і хрону, кропиву, зубчики часнику. Трави утрамбовували в бочці і заливали водою. Через тиждень був готовий настій від комах і грибка.

Наші предки в народне свято 5 липня збирали купальницю – багаторічну польову рослину з красивими жовтими квітками. З неї виготовляли віники для лазні. Також купальницю люблять їсти корови і коні. Також для банки плели березовий віник, який давали молодятам. Вважалося, що якщо молоді з ним попаряться, то ніколи не розлучаться.

Народжені 5 липня люди дуже енергійні, ніколи не сидять без діла. Не вміють і не дозволяють собі відпочивати. Вони дуже розумні і кмітливі. Добре розбираються в людях і відразу розпізнають нещирих і нечесних особистостей. У них багато хобі та талантів.

Що не можна робити 

Закоханим в цей день не варто надовго відлучатися і проводити час порізно. Краще бути поруч один з одним – тоді кохання зміцніє.

День невдалий для покупок і поїздок.

Категорично не можна сьогодні обманювати, розкривати чужі секрети і обговорювати людину за спиною, інакше і самі станете жертвою обману.

Не можна пити алкоголь. За давніми віруваннями, хто вип’є спиртне сьогодні, той у майбутньому може захворіти на алкоголізм.

Також в цей день не можна ризикувати, грати в азартні ігри, починати ризиковані справи і сподіватися на везіння.

Прикмети погоди

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Якщо на каменях з’явилися краплі вологи, то скоро піде дощ.
  • До обіду погода сонячна, а після полудня згустилися хмари – до негоди в липні.
  • Ранковий туман віщує сиру погоду і високу вологість повітря.
  • Низькі чорні хмари в цей день віщують погіршення погоди.
  • Блискавка виблискує – до вітряної і дощової погоді найближчими днями.
  • Якщо ввечері на траві з’явилася роса, то наступний день буде ясним.
  • Сильна спека в цей день обіцяє хороший урожай зернових в цьому році.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Іменини: Геннадій, Василь, Григорій, Гаврило, Федір, Уляна.

Раніше ми розповідали, що чекає всіх знаків Зодіаку.  Писали, про погоду у Кривому Розі на 5 липня.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

Нагору