Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

День національної поліції та День судового експерта в Україні: що відзначають у світі, прикмети, традиції та що не можна робити 4 липня

4 липня, відзначають День національної поліції України, День судового експерта в Україні та День музики в стилі кантрі. Православна церква вшановує пам’ять мученика Іуліана Тарсянина, який постраждав за християнську віру. У народі відоме свято під назвами Ульянів день і Терентій.

Які традиції та прикмети погоди існують сьогодні, – розповість Інформатор.

День національної поліції України

Кожен рік 4-го липня співробітники всіх підрозділів та відділів Національної поліції відзначають своє професійне свято, тому для них влаштовуються урочисті заходи – зібрання, на яких безпосереднє керівництво й представники місцевої влади нагороджують кращих поліцейських почесними грамотами та іншими відзнаками. Тож цього дня слід обов’язково привітати своїх друзів і знайомих, які працюють в Національній поліції, і побажати їм якісних реформ, професійного зростання та поваги від громадян України.

День судового експерта в Україні

Це свято святкують ті, хто стоїть на захисті фактів та справедливості. День з’явився у календарі офіційних професійних свят згідно наказу президента Віктора Ющенка від 10 червня 2009 року. Ініційоване святкування було Координаційною радою з проблем судової експертизи при Мін’юсті. При прийнятті рішення про запровадження нового свята президент керувався тим, що судово-експертна діяльність відіграє дуже важливу роль у питаннях захисту прав громадян та у забезпеченні справедливого суддівства.

Заснування свята є своєрідною даниною поваги зі сторони української влади до судових експертів країни за їх відповідальну, важку та дуже емоційну працю. На даний час в Україні пройшли атестацію та успішно працюють близько 6 тисяч таких спеціалістів (1,4 тисяча з них – державні). Професія судового експерта дуже важлива, адже саме за його допомогою відбувається правосуддя не на здогадках, а на фактах та доказах. Завдяки цим спеціалістам виправдовують невинних та наказують винних у злочинах. Від точності та об’єктивності експертиз залежить хід розслідування злочину.

День музики в стилі кантрі

4 липня традиційно святкують День музики у стилі кантрі. Цей жанр зародився у 1920-х роках на південному сході США, в Атланті, штаті Джорджія. Кантрі являє собою прості гармонійні мотиви, які супроводжуються музичними інструментами – гітарою, скрипкою, банджо та гармонікою.

Ульянів день

До цього дня зазвичай зацвітає липа. Наші предки на свято 4 липня збирали липовий цвіт і засушували, щоб взимку заварювати з нього ароматний чай. Збирали квіти обов’язково в суху і сонячну погоду. Народні вірування вважають, що посаджена біля будинку липа захистить від пристріту і негативу. А якщо липа в саду засохла, то в родині немає гармонії.

З липи наші предки готували не тільки чай, а й ароматний мед, варення, різні відвари. Настоянку з липи приймали всередину при ГРВІ та головних болях, а також полоскали нею рот при стоматологічних хворобах. Також квітки липи додавали в гарячу ванну.

Наші предки в народне свято 4 липня рвали листя помідорів і часнику, і з нього робили відвар для відлякування шкідників овочів. Також на городі займалися звичайними для липня справами – поливали рослини, прополювали бур’яни, підгортали картоплю.

Дівчата 4 липня проводили ритуал на відворот настирливого залицяльника. Для цього писали на аркуші ім’я та прізвище юнака, який до них чіплявся, спалювали папір і розвіювали попіл за вітром під липою. Вірили, що після такого ритуалу чоловік залишить дівчину в спокої.

Народжені 4 липня люди наполегливі і рішучі. Завжди домагаються бажаного і не дозволяють себе образити. При цьому вони вразливі й сентиментальні, хоч і намагаються цього не показувати. Вони щедрі та здатні на безкорисливу допомогу.

Що не можна робити 

У це народне свято вважається великим гріхом шкодити липі, рубати її і обривати гілки.

День вважається невдалим для будь-яких починань і подорожей. Також в цей день не варто переїжджати в новий будинок.

Не давайте і не беріть гроші в борг 4 липня, інакше будуть фінансові проблеми.

У цей день не варто хвалитися своїми досягненнями або майном, інакше відчуєте багато втрат.

У цей день важливо бути пунктуальним. Не можна спізнюватися, інакше зіпсуєте відносини з близькими.

Прикмети погоди 

  • Якщо вранці на траві залишилася роса, то скоро буде гроза.
  • Після дощу з’явилася веселка – до гарної погоди.
  • Густі хмари віщують погіршення погоди.
  • Якщо цілий день йде дощ, то липень буде дощовим.
  • До полудня прохолодно, а після обіду настала спека – до мінливого липня.
  • Якщо смородина вже повністю дозріла, то осінь в цьому році буде пізньою і теплою.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

День ангела святкує Анастасія.

Раніше ми розповідали, що чекає сьогодні всі знаки Зодіаку. Писали, що сьогодні у Кривому Розі буде спекотно.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

Нагору