Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

День архітектури, День слідства та День державного реєстратора в Україні: які свята відзначають у світі, прикмети та що не можна робити 1 липня

1 липня, відзначають День архітектури України, День державного реєстратора в Україні, День слідства в Україні та Всесвітній день боротьби проти бідності. Православна церква вшановує пам’ять святих мучеників Феодула, Леонтія та Іпатія. У народі відоме свято під назвами Ярилин день, верхівка літа.

Які традиції вшановують та хто відзначає сьогодні іменини, – розповість Інформатор.

День архітектури України

В суто практичному розумінні робота архітекторів полягає в створенні середовища для проживання людей. Але насправді архітектура — це набагато більше, ніж просто будівлі, адже недарма професію архітектора вважають одночасно наукою та мистецтвом. Архітектурні об’єкти є важливою частиною історії та кожної з національних культур, тому що віддзеркалюють певні уявлення й цінності, свідчать про розквіт та занепад цивілізацій. Не є винятком і українська архітектура — самобутня, наповнена національними особливостями, вона робить нашу країну справжньою скарбницею архітектурних шедеврів. Вітчизняній архітектурі присвячено спеціальне свято — День архітектури України, який щорічно відзначають 1 липня.

День слідства в Україні

1 липня Україна офіційно святкує День слідства – професійну дату працівників внутрішніх справ. Саме ці люди з аналітичним складом розуму, дедуктивними здібностями та вміннями ведуть розслідування та розплутують як прості, так і складні справи різного характеру.

День державного реєстратора в Україні

Щорічно 1 липня відзначається День державного реєстратора в Україні – професійне свято реєстраторів, яке офіційно встановлене, відповідно до Наказу Державного комітету України з регуляторної політики та підприємництва від 30 червня 2009 року № 111.

Всесвітній день боротьби проти бідності

Щороку 1 липня у різних країнах відзначають Всесвітній день боротьби проти бідності. Метою святкових заходів є привертання уваги світового суспільства до держав, що потерпають від злиднів. Згідно зі статистичними даними, поза межею крайньої бідності наразі живуть понад 800 млн людей у світі.

Найбільш за все люди від голоду потерпали у країнах Східної Азії, Латинської Америки, Африки та Карибського басейну. Саме тут вдалося досягти значного прогресу та скоротити кількість голодуючих на 216 млн людей до кінця 2015 року. Але деякі країни все ще лишаються у стані затяжної кризи. Тому за ініціативою ООН Всесвітній день боротьби проти бідності продовжують відзначати, щоб нагадати про необхідність подальшого вирішення існуючих проблем.

Ярилин день

А в дохристиянські часи наші предки в свято 1 липня шанували бога сонця Ярилу. Цю дату називали Верхівка літа. Говорили, що це найбільш сонячний і найспекотніший день в році, справжній розпал літа.

Зазвичай в цей день на вулиці стояла нестерпна спека з палючим сонцем. Дощ 1 липня йшов вкрай рідко. У народне свято 1 липня чоловіки косили траву, а жінки вибивали килими і матраци. З 1 липня починали збирати зелень, прянощі, листя лопуха і кульбаби, кропиву, чистотіл.

У День Ярила наші предки влаштовували ярмарки, танці, стрибки через вогонь, походи по гостях. Чоловіки в це народне свято брали участь в кулачних боях, а юнаки сватали дівчат. Цього дня наші предки чекали ще з зими, щоб нарешті повеселитися.

Дата 1 липня в цілому вважається дуже щасливою і вдалою для будь-яких починань. Можна займатися будь-якими справами і призначати важливі зустрічі. Вважається, що цей день приносить людям взаєморозуміння, тому в Ярилін день можна налагоджувати відносини після конфліктів і просити вибачення.

Народжені 1 липня люди дуже благородні і відповідальні. Вони завжди вчиняють по совісті. У них розвинена уява і хороші здібності до творчості. За характером ці люди трохи закриті, не люблять обтяжувати близьких своїми проблемами. У них занижена самооцінка.

Що не можна робити

Не варто сумувати в цей день, згадувати свої минулі невдачі і старі образи, а також скаржитися на свої проблеми і хвороби, інакше вся удача 1 липня випарується і вам перестане везти в справах.

Також в цей день не можна хвалитися своїми досягненнями і красою, а ще успіхами своїх дітей.

1 травня не варто випасати домашню худобу і працювати на городі і в полі з 10 до 17 годин, оскільки в цей період сонце занадто сильно обпалює і зростає ризик сонячного удару.

Прикмети погоди 

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Сірі або сині хмари в цей день обіцяють негоду.
  • З’явилася веселка – до багатого врожаю в цьому році.
  • Якщо пішов дощ, то весь липень буде дощовим і не спекотним.
  • На траві вранці з’явилася роса – до сухої і спекотної погоди.
  • Якщо до полудня було сонячно, а після обіду сонце зайшло за хмари, то в липні погода буде мінливою і непостійною.
  • Багато пилу на дорозі – до грози.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Іменини: Олександр, Василь, Віктор, Леонтій, Сергій.

Раніше ми розповідали, про гороскоп на 1 липня. Писали, де у Кривому Розі провести вихідні з дітьми та що погода буде теплою і сонячною у Кривому Розі сьогодні.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

 

 

 

Нагору