Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

30 червня – День соціальних мереж: народне свято, іменини, прикмети погоди та що не можна робити

30 червня, відзначають День соціальних мереж, Міжнародний день астероїда. Православна церква в народне свято згадує мучеників Мануїла, Савелія та Ісмаїла з Римської імперії. В народі свято ще відоме під назвами Мануйло і Савелій, Мануїл-солнцестой, молодий Ярило.

Хто сьогодні святкує іменини та що не можна робити, – розповість Інформатор.

День соціальних мереж

Перший сайт, який пропонував можливості роботи з соціальними мережами, створений у 1995 році. Ним став classmates.com. За ним у 1997 році з’явився SixDegrees.com.

Нині ж існує більш ніжі 200 сайтів із можливостями організації соціальних мереж. Їхня популярність постійно зростала і в 2005 році було більше переглядів сторінок сайту MySpace, аніж сайту Google. У 2004 році була створена найбільша на сьогоднішній день соціальна мережа у світі – Facebook.

Три мільярди людей в усьому світі, тобто майже 40% населення, користуються соціальними мережами в інтернеті. У середньому люди витрачають на них дві години щодня.

У 2010 році свято запровадила компанія Mashable. Його відзначають активністю в соцмережах: пишуть пости, публікують селфі або цікаве відео, а ще влаштовують оригінальний захід – зустріч із віртуальними друзями в реальному житті.

Міжнародний день астероїда

Свято відзначається щорічно 30 червня, починаючи з 2017 року. Його проголосила Генеральна Асамблея ООН задля привернення уваги широких верств населення до небезпеки падіння астероїда на Землю.

За статистикою, наша планета страждає від впливу космічних об’єктів розміром із футбольне поле майже раз на 2 000 років. Приблизно один раз на рік в атмосферу Землі потрапляє метеорит розміром із автомобіль (це крихітний шматок астероїда). У результаті його падіння виходить гарна вогненна куля і такий метеороїд зазвичай згорає до того, як досягне поверхні Землі.

Молодий Ярило

А в дохристиянські часи наші предки 1 липня шанували язичницького бога Сонця Ярила.

Сонячне світло в день Ярила вважалося особливо корисним і цілющим. Тому сьогодні не можна цілий день сидіти вдома, а варто хоча б ненадовго прогулятися під сонцем. Також дуже корисною в це народне свято вважається вода в джерелах і колодязях.

Наші предки в свято 30 червня збирали цілющі трави, прянощі, свіжу зелень, кропиву. Вірили, що вплив цілющого сонця і роси роблять лікувальні рослини ще кориснішими.

Увечері на Ярилу розводили багаття і влаштовували біля нього посиденьки. Часто вогонь розпалювали на березі річки. На багатті готували м’ясо, картоплю, варили яйця. Дівчата в цей вечір займалися ворожіннями.

У день Мануїла дуже небезпечним вважається туман. Якщо з’явився густий туман, то на вулицю краще не виходити. Також в цю дату дуже небезпечно ходити в ліс або гори в туман – ризикуєте заблукати.

Що не можна робити 

За давніми прикметами в цей день не можна рвати рослини на річці і біля води, такі як очерети і латаття. Це може розлютити водяних духів.

У цей день не варто купатися в річці або озері, оскільки високий ризик утоплення. За давніми віруваннями, в день Савелія русалки можуть затягнути під воду.

Не можна нічого позичати з дому, інакше грошей в родині не буде.

Поганою прикметою вважається провести весь цей день на самоті – тоді людина до кінця року буде самотньою.

Невдалий день для ремонту і будівництва.

Прикмети погоди 

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Якщо в сухий день на землі з’явилося багато дощових черв’яків і слимаків, то скоро піде дощ.
  • Якщо вночі гримить гроза, але до ранку затихає, то день буде погожим.
  • Вранці на траві немає роси – до дощової погоди в найближчі дні.
  • Якщо після полудня почався дощ, то він буде йти до вечора.
  • Веселка в цей день віщує хороший урожай овочів.
  • Якщо при заході сонця небо золотисте, то найближчі дні будуть ясними і спекотними.
  • Поверхня річки гладка, без бриж і хвиль – до хорошого врожаю зерна.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Іменини: Пелагея, Іммануїл, Йосип, Ісак, Кирило, Климент, Максим, Микита і Савелій.

Нагадаємо, про гороскоп на сьогодні. Також, писали, якою буде погода у Кривому Розі 30 червня та які фільми показують у кінотеатрах Кривого Рогу.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

 

Нагору