Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Тихонів день: які свята відзначають у світі та в Україні, прикмети погоди та що не можна робити 29 червня

29 червня, відзначають Всесвітній день проти відмови від домашніх тварин, Міжнародний день промислового дизайну. Православна церква вшановує двох святих, на ім’я Тихон – святителя Тихона Амафунтського з Кіпру і преподобного Тихона Луховського з Литви. У народі відоме свято під назвами Тихонів день, Тихон Тихий, Тихон Втішитель.

Які народні звичаї та традиції в Тихонів день, – розкаже Інформатор.

Всесвітній день проти відмови від домашніх тварин

Щороку 29 червня світова спільнота відзначає Всесвітній день проти відмови від домашніх тварин. Антуан де Сент-Екзюпері словами одного зі своїх героїв говорив: «Ми несемо відповідальність за тих, кого приручили». Ці слова вдало пояснюють зміст свята. Тварини, які звикли жити поруч зі своїми господарями, не пристосовані до вуличного життя. Водночас щодня величезна кількість котів та собак стають безхатченками з вини своїх хазяїв.

Свято було започатковане за ініціативи французьких організацій Solidarité Refuges і Animaux Online, які спеціалізуються на захисті тварин.

Міжнародний день промислового дизайну

Сьогодні відзначається Міжнародний день промислового дизайну. Промисловий дизайн як один із напрямів мистецтва веде свою історію з XX століття, хоча має більш глибоке коріння.

Вважається, що індустріальний дизайн зародився, коли вироби побутового призначення стали створюватися на верстатах в промислових масштабах. Тим самим вони втратили індивідуальні риси ручного виробництва.

Термін «промисловий дизайн» був затверджений рішенням першої генеральної асамблеї ICSID (International Council of Societies of Industrial Design, Міжнародної ради організацій промислового дизайну) в 1959 році.

Тихонів день

Наші предки вважали, що в свято 29 червня затихають всі співочі птахи. Продовжують співати тільки солов’ї і зозулі. У цей період птахи виховують пташенят і їм стає не до співу.

З Тихонового дня припиняли посів зернових культур, оскільки для них вже занадто пізно. Якщо посіяти пшеницю або овес зараз, то під час дозрівання зерно замерзне від осінніх заморозків.

У народне свято 29 червня продовжували доглядати за городом – пасинкували і підв’язували овочі, підгортали картоплю, обрізали сухі і хворі гілки. Родичі допомагали один одному на городах.

У це народне свято в українських селах влаштовували толоку. Односельці допомагали один одному на городах і в саду безкоштовно. Власник ділянки після роботи пригощав усіх обідом і домашнім алкоголем.

День Тихона вважається дуже вдалим для творчості і рукоділля. Молоді дівчата в цей день шили рушник на своє майбутнє весілля. У давні часи вважалося, що кожна українка повинна вміти вишивати. Якщо дівчина не встигала або не вміла, то їй допомагали родичі, щоб уникнути ганьби.

Народжені 29 червня люди дуже наполегливі і цілеспрямовані. У них дуже бурхлива фантазія. Вони часто надумують собі те, чого насправді немає, і бувають надмірно ревнивими і образливими. Ці люди з великою відповідальністю підходять до будь-якого заняття. У своїй сфері діяльності вони справжні професіонали.

Що не можна робити

У це народне свято не можна лінуватися, спати до обіду, відкладати роботу. Святий Тихон може покарати нероб.

Готувати страви з борошна в цей день – до грошових проблем.

Невдалий день для любовних справ. Не рекомендується призначати на цю дату весілля, вінчання, сватання і знайомство з батьками другої половинки, а також ходити на побачення.

Не варто в цей день згадувати старі сварки, таїти образи і мстити кривдникам. Це не принесе вам заспокоєння, але зашкодить душі.

Прикмети погоди 

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Якщо не чути коників і цикад, то скоро настане негода.
  • Рано вранці з’явилася роса – до ясної погоди.
  • Вночі чітко видно Чумацький шлях – до сонячної і спекотної погоди.
  • Якщо в Тихонів день пішов дощ, то і перший тиждень липня буде дощовим.
  • Папороть згорнула листя – до сильної спеки.
  • Якщо після дощу 29 червня з’явилася веселка, то погода скоро покращиться.
  • На калині ягоди вже червоні – до пізньої осені.
  • Кульбаба вдень закрила квіти – до скорого дощу.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Іменини сьогодні святкують Єфрем, Костянтин, Михайло, Петро, Тихон.

Раніше ми розповідали, про гороскоп для всіх знаків Зодіаку. Писали, що сьогодні у Кривому Розі буде вдень ясно.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

Нагору