Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

27 червня – Міжнародний день рибальства: народне свято, прикмети погоди та що не можна робити

27 червня, відзначають Міжнародний день рибальства, День сонцезахисних окулярів. Православна церква 27 червня вшановує пам’ять пророка Єлисея, який жив у 9 столітті. У народі відоме свято під назвами Єлісей Гречкосій, Єлесеїв день.

Прикмети погоди, народні звичаї та заборони, – розповість Інформатор.

Міжнародний день рибальства

Щорічно 27 червня святкується Міжнародний день рибальства. Свято засноване на з’їзді з регулювання та розвитку промислової риболовлі, який пройшов в Італії у 1984 році. відзначають цей день по всьому світу як професіонали, так і аматори.

Свято має на меті вирішення декількох важливих проблем. Протягом останніх десятиліть, завдяки технічному прогресу, значно удосконалились способи ловлі риби. Іноді рибальство проводять навіть варварськими методами. Через діяльність браконьєрів деякі види риб опинились на межі зникнення. Надмірний вилов риби може спричинити вимирання декількох промислових видів вже за 50 років.

Іншою проблемою, якій присвячене свято, є розділення районів рибальства, оскільки риба мігрує по всьому світовому океану. Через це промисловці втрачають прибуток, а населення, яке переважно харчується рибою, голодує.

День сонцезахисних окулярів

Перші сонячні окуляри були створені у XVII столітті та були дуже дорогими. Для їх виготовлення на скло наносили особливу фарбу, яка затемнювала лінзи. Звісно, що через таку фарбу мало що можна було побачити, тому окуляри були скоріше модним аксесуаром, ніж корисним придбанням.

Однак на Далекому Сході окуляри отримали практичне застосування. Наприклад, ескімоси надягали примітивний аналог, виготовлений з кістки або дерева. Вони були потрібні мисливцям, коли ті вирушали полювати, щоб не осліпнути від білого снігу.

Єлесеїв день

Він був учнем біблійного пророка Іллі і мав дар цілительства. У Єлесеїв день можна помолитися святому про зцілення давніх хвороб.

День Єлисея здавна вважається вдалим для посіву пізньої гречки – посаджена в цей день культура виросте здоровою і дасть хороший урожай. Також в народне свято 27 червня можна садити огірки для дорощування в теплиці. В цілому дата вважається вдалою для посівних робіт, але тільки якщо погода суха.

Також у свято 27 червня наші предки варили кашу з гречки торішнього врожаю. Їсти кашу сьогодні вважалося доброю прикметою, яка принесе в дім благополуччя і ситість. На кашу запрошували всю сім’ю. Більш заможні сім’ї заправляли кашу шкварками і баранячим жиром, а бідніші – недорогою олією і корінням.

Також доброю прикметою вважалося, якщо молода сім’я запросить на кашу свекрів або тестей. Тоді відносини з батьками другої половинки будуть злагодженими і дружніми.

На Єлисея в давні часи освячували нові речі. У це народне свято кропили одяг і взуття святою водою, щоб позбутися негативної енергетики того, хто виготовив річ.

Народжені 27 червня люди дуже незалежні і цінують свободу. Люблять робити все по-своєму і відповідати за результат. Не терплять непрошені поради і втручання в особисте життя. У них є думка з будь-якого питання.

Що не можна робити 

Якщо погода в цей день волога і пройшов навіть невеликий дощ, то працювати на городі, сіяти і пересаджувати на городі нічого не варто – хорошого врожаю не буде.

Не можна в цей день носити дуже старий, зношений, рваний одяг.

На Єлисея не можна лінуватися, а також виконувати свої обов’язки недобросовісно і неякісно.

Не можна рвати польові квіти сьогодні.

У Єлесєїв день не варто хвалитися своїм майном і фінансами, інакше можете втратити нажите.

Прикмети погоди 

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Липа вже в цвіту стоїть – до пізньої осені.
  • Якщо на вулиці багато бджіл і метеликів, то погода буде сухою і ясною.
  • Півень співає вдень – погода скоро зіпсується.
  • Бабки дуже голосно стрекочуть – до негоди.
  • Якщо пішов дощ, то залишок червня буде дощовим.
  • Якщо опівдні з’явилися густі темні хмари, то до вечора піде дощ.
  • Гроза в цей день віщує непогоже, але врожайне літо.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Іменини: в Олександра, Георгія, Єлисея, Мефодія, Павла, Мстислава, Миколи та Володимира.

Раніше ми розповідали, про гороскоп на сьогодні. Писали, що сьогодні буде сонце без хмар.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

 

 

 

Нагору