Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Розмитнення авто, документи про освіту і не тільки. В “Дії” з’являться 5 нових сервісів: коли очікувати

Команда Мінцифри анонсувала пʼять нових сервісів, які незабаром будуть доступні в застосунку чи на порталі Дія. Серед них — довгоочікувані сервіси для водіїв: розмитнення та перереєстрація авто в кілька кліків. Вони матимуть потужний антикорупційний ефект та зекономлять купу часу для громадян. Також у роботі документи про освіту, зміна місця проживання та відшкодування вкладникам збанкрутілих банків.

За словами голови Мінцифри Михайла Федорова, відомство планує відцифрувати 100% найпопулярніших держпослуг до кінця 2023 року, – передає Інформатор.

Відшкодування вкладів

Вкладники збанкрутілих банків незабаром зможуть подати заяву в Дії про відшкодування коштів. В Україні в усіх банках вклади фізичних осіб та фізичних осіб-підприємців перебувають під захистом Фонду гарантування вкладів. Якщо якийсь із банків збанкрутів, вкладники отримують відшкодування в сумі повного розміру вкладу та нарахованих відсотків. Наразі це 1,4 млн рахунків, за якими потрібно повернути 3,2 млрд грн. Мінцифра працює над послугою разом з Фондом гарантування вкладів.

Розмитнення авто

Команда Мінцифри продовжує працювати над послугою розмитнення авто в Дії. Наразі лише через розмитнення автівок рівень корупції на митниці становить від $50 млн до $150 млн на рік, кажуть у міністерстві. Цифровізація усуває людський фактор із процесу, а отже, унеможливлює корупційні схеми та хабарі на митниці. Наразі Мінцифра доопрацьовує законопроєкт, а потім його має ухвалити Верховна Рада.

Зміна місця проживання

Через повномасштабну війну запуск сервісу в Дії відтермінували, але вже скоро розпочнеться бета-тестування послуги. Сервіс працюватиме без людського фактора. Коли ви змінюватимете місце проживання, зміна статусу в реєстрі відбуватиметься автоматично.

Перереєстрація авто у разі купівлі-продажу

Більше мільйона українців щорічно купують чи продають авто. Незабаром зробити це можна буде в кілька кліків у Дії за допомогою QR-коду. Продавець та покупець зможуть сформувати договір у застосунку та підписати його після автоматизованих перевірок Головним сервісним центром. Нова послуга значно зекономить час й усуне необхідність відвідувати сервісні центри МВС, стверджують у Мінцифрі.

Документи про освіту

У Дії доступні найнеобхідніші документи — від паспорта до водійського посвідчення. Наша команда також працює над тим, щоб у застосунку були доступні й документи про освіту — атестати та дипломи. Так, можна буде скористатися документами у разі вступу до закладів вищої освіти чи працевлаштуванні.

Застосунком Дія користуються понад 19,2 млн українців. У застосунку доступні 26 послуг та 14 документів. Серед них — єДокумент, допомога з безробіття, послуги для ВПО, пошкоджене майно, військові облігації, донати на армію тощо.

Раніше Інформатор писав про те, що допомогу на дітей одиноким матерям можна оформити через застосунок “Дія” та про те, що в додатку “Дія” з’являться 6 нових сервісів.

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook.

Олена Шевченко

Нагору