Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

22 червня – День скорботи і вшанування пам’яті жертв Війни в Україні: що відзначають у світі та в Україні, прикмети та заборони

22 червня, відзначають День скорботи і вшанування пам’яті жертв Війни в Україні, День шоколадного еклера. Православна церква вшановує пам’ять святителя Кирила Олександрійського. У народі відоме під назвами Кирило Сонцеворот, Кирилів день.

Народні прикмети та заборони дня, – розкаже Інформатор.

День скорботи і вшанування пам’яті жертв Війни в Україні

Щороку 22 червня Україна згадує про мільйони людей, що полегли на кривавих полях Другої світової війни. У цей день по всій країні проводилися зустрічі з ветеранами, благодійні акції та хвилини мовчання – все для того, щоб більше наша країна не дізналася, що таке, коли батьки ховають дітей.

Пам’ятна дата опинилася в календарі українських подій, про які варто пам’ятати, не відразу – відповідний указ був підписаний Леонідом Кучмою тільки в 2000 році. Подію назвали «День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні», а на рішення президента вплинула ініціатива громадських організацій ветеранів війни, праці, Збройних сил та жертв нацистських переслідувань.

У цей день необхідно поставити свічку за всіх тих дочок і синів України, які загинули заради свободи і незалежності нашої держави.

День шоколадного еклера

День шоколадного еклеру відзначається щорічно 22 червня на честь одного з найулюбленіших та найпопулярніших тістечок у всьому світі. Шоколадні еклери виготовляються із заварного тіста, наповненого вершковим заварним кремом і зануреного в шоколадну глазур. Походження еклеру є суперечливим, дехто стверджує, що він походить із Франції, а інші вважають, що його придумали у Швейцарії чи Австрії.

Кирилів день

Цей день відомий під назвою Кирило Сонцеворот. Наші предки вважали, що в народне свято 22 червня Сонце віддає землі всю силу і світить найяскравіше за рік. Для міцного здоров’я і краси шкіри в цей день обов’язково варто вийти на вулицю і погрітися трохи на сонці. Але не забувайте про сонцезахисний крем.

Наші предки в Кирилів день починали висаджувати пізню розсаду, а також збирали перший урожай полуниці і суниці. Ягоди їли, а листя сушили для чаю. Також в цей день можна збирати молоду картоплю і варити її з зеленню і часником.

Свято 22 червня вважається вдалим для пошуку нової роботи, переїзду, ремонту та оновлення гардеробу, і в цілому для будь-яких починань. Також в цей день можна позбуватися шкідливих звичок.

Народжені 22 червня люди дуже сильні духом. Вони ніколи не опускають руки і проходять будь-які труднощі. Дуже відповідальні і працьовиті, але жахливо вперті. Не люблять, коли їм дають непрошені поради і лізуть в душу.

Що не можна робити 

У це народне свято не рекомендується носити чорні речі – краще вдягніть щось яскраве.

Не виходьте на вулицю без головного убору сьогодні, оскільки сонце в Кирилів день дуже пекуче.

У цей день не рекомендується сваритися, згадувати старі образи і лаятися навіть через дрібниці.

Не можна розпалювати багаття на вулиці сьогодні, оскільки день вважається пожежонебезпечним. Особливо небезпечно розводити вогонь біля дому.

Прикмети погоди

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Якщо суниця повністю дозріла, то овес вже пізно сіяти.
  • На смородині ягоди почали червоніти – до спеки.
  • Якщо день похмурий, але бджоли не ховаються в вулика, то дощу не буде.
  • Дощ в Кирилів день віщує мінливе, але врожайне літо.
  • Ластівки літають низько – до дощу.
  • Чим спекотніше день сьогодні, тим морозніше буде грудень.
  • Сильний вітер дме – до дощового липня.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Іменини: Кирило, Олександр, Іван, Олексій, Маріанна, Марія.

Раніше ми розповідали, про гороскоп для всіх знаків зодіаку на 22 червня. Писали, що у Кривому Розі буде сонячно та тепло.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

Нагору