Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

У рамках співпраці міської влади Кривого Рогу та «Terre des hommes» і «Посмішка ЮА» відкрито перший навчальний простір

В рамках проєкту «ProAction» в місті буде відкрито дев’ять таких сучасних навчальних просторів для дітей громади – місцевих та ВПО. Це – частина великого спільного проєкту міської влади, Фонду Terre des hommes в Україні та БО БФ «Посмішка ЮА» за фінансування швейцарського фонду Swiss Solidarity.

Мета просторів – забезпечення рівного доступу до освіти місцевих дітей та ВПО, а також психосоціальна підтримка. Перший навчальний простір сьогодні запрацював у гімназії №26. У зручному затишному кабінеті встановлено необхідне для роботи з дітьми обладнання: комп’ютер, 10 ноутбуків, мультимедійний проєктор, фліпчарт, екран, принтер. Розроблено розклад занять, що включає навчання комп’ютерної грамотності, додаткову допомогу дітям у навчанні із шкільних предметів, а учні, які не мають вдома гаджетів, зможуть користуватися комп’ютерами у навчальному просторі. З хлопцями та дівчатами працюватимуть досвідчені соціальні педагоги та психологи. У Кривому Розі буде відкрито 9 таких навчальних просторів.

Відкриваючи разом з представниками організацій-партнерів перший такий навчальний простір, голова Ради оборони міста Олександр Вілкул сказав: «Ми розуміємо, що майбутнє – за дітьми. Тому дбаємо не лише про те, щоб вони були забезпечені одягом, продуктами харчування, водою, але й думаємо на перспективу, створюючи умови для їх освіти. Також, вже зараз розробляємо та впроваджуємо велику програму з інтеграції у громаду міста дітей з числа внутрішніх переселенців. Для цього Кривий Ріг об’єднує провідні міжнародні та вітчизняні організації для залучення фінансування з метою створення максимально комфортних, навіть в умовах війни, просторів для розвитку хлопців та дівчат. Це стосується як юних криворіжців, так і «нових» криворіжців. Ми не ділимо дітей. Навпаки, створюємо рівні можливості для їх гармонійного та всебічного розвитку».

Антон Білюк, менеджер проєктів фонду Terre des hommes в Україні, сказав: «Ми розпочинаємо роботу у Дніпропетровській області. Наша організація – швейцарський фонд Terre des hommes, допомога дітям по всьому світу. Цей проєкт має назву «ProAction». Він включає декілька напрямків. Один із них  – облаштування навчальних кімнат, яку ми бачимо сьогодні тут. Наступний напрямок діяльності це – підтримка місць компактного проживання. Тобто, облаштування, підготовка  до зими, заміна вікон – все залежить від потреби. Стосовно співпраці з міською владою, то нам дуже подобається працювати з Кривим Рогом. Тому  що ми розуміємо наскільки важливою є співпраця міжнародних громадських організацій і саме органів місцевого самоврядування задля допомоги як внутрішньо переміщеним особам, так і місцевому населенню».

Також, для дітей Кривого Рогу, у рамках співпраці з БО БФ «Посмішка ЮА» та чеською гуманітарною організацією «Людина в біді» (People in Need) на базі дитячого садка №136 був відкритий «Простір, дружній до дитини». Спільно з UNICEF міська влада відкрила три простори «Точка. Спільно» в Палаці культури «Тернівський» та у гімназіях № 128 та 98. Крім того, у партнерстві з Агентством США з міжнародного розвитку (USAID), урядом Кореї та UNICEF школи Кривого Рогу отримують планшети, нетбуки, ноутбуки, комп’ютерні інтерактивні дошки та інше навчальне обладнання. Міська влада продовжує співпрацювати і з іншими міжнародними організаціями.

Заступник міського голови Кривого Рогу Сергій Мілютін зазначив: «Наші партнери бачать, що Кривий Ріг – це місто, яке дає надію. Вони бачать, як міська влада робить все можливе для дітей і ця довіра до міста перетворюється в реальні проєкти допомоги. Разом ми робимо більше».

Довідково: Відкриття 9 навчальних просторів відбувається в рамках проєкту «Забезпечення базових потреб та покращення доступу до адаптованого житла, освіти та якісних послуг із захисту дітей для постраждалих від конфлікту дітей, підлітків та їхніх сімей в Україні», що міська влада реалізує в Кривому Розі спільно з міжнародними та вітчизняними благодійними організаціями.

 

КП «Інститут розвитку міста Кривого Рогу»

Нагору