Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

День літнього сонцестояння, Міжнародний День Йоги: народні прикмети, іменини та що не можна робити 21 червня

21 червня, відзначають День літнього сонцестояння, Міжнародний День Йоги та Всесвітній день миру та молитви. Православна церква вшановує пам’ять священномученика Феодора Стратилата. У народі відоме свято під назвами Федір Криничник, Федір Літній.

Хто сьогодні відзначає іменини, – розповість Інформатор.

День літнього сонцестояння

Червень — квітуча пора, яка обіцяє нам ще багато теплих і світлих днів попереду. Саме в червні завдяки одній з головних подій астрономічного календаря — літньому сонцестоянню — мешканці Північної півкулі можуть насолодитися найдовшим днем та найкоротшою ніччю у році. Червневий сонцеворот здавна був важливим культурним феноменом для багатьох народів і залишається таким досі. Літнє сонцестояння настає, коли Північний полюс Землі досягає максимального нахилу в бік Сонця, яке займає найвище з можливих положень на нашому небосхилі. В 2023 році найдовший день будемо мати 21 червня, а взагалі, в залежності від року, дата літнього сонцевороту коливається в межах з 20 до 22 числа першого місяця літа.

Міжнародний День Йоги

Дата святкування обрана на честь дня літнього сонцестояння. Під час першого відзначення, у 2015 році, аж 35 тисяч людей одночасно практикували йогу (йога-сесія потрапила до книги рекордів Гіннеса). Україна також бере участь у святі завдяки Українській Федерації Йоги.

Йога – це індійська духовна й фізична практика, котра змінює людську свідомість та тіло. Заняття йогою допомагають відчути злиття души й тіла, єдність з природою та з самим собою. Практика покращує ментальне і фізичне здоров’я, сприяє здоровому способу життя.

Всесвітній день миру та молитви

Всесвітній день миру та молитви  — це щорічна подія, яка відзначається 21 червня, у день літнього сонцестояння. Головна мета цього заходу – об’єднати людей з усього світу в молитві з метою сприяння миру та злагоди між усіма націями та народами.

Перший Всесвітній день миру та молитви відбувся в 1996 році в Грей-Хорн-Батті в Південній Дакоті, США, і відтоді відзначається щорічно. Подія зазвичай передбачає молитви, церемонії та інші заходи, які сприяють єдності та розумінню між різними культурами. Людей заохочують використовувати власні унікальні духовні практики, щоб молитися за мир у всьому світі.

Федір Криничник

Наші пращури цього дня копали колодязі і святили воду в них. Святий покровитель цього дня відомий в народі як Федір-Колодязник. Вважається, що вода з колодязів в цей день особливо корисна. Зібрану в день Федора колодязну воду зберігали в захищеномк місці і лікували нею хворих.

21 червня відзначається літнє сонцестояння – найкоротша ніч у році. Ця дата вважається початком астрономічного літа. Наші предки відзначали день літнього сонцестояння стрибками через багаття, купаннями, плетінням вінків. Дівчата в цей вечір ворожили на долю і суджених. Вранці на свято 21 червня рекомендується пройтися пішки по росі – це принесе користь організму.

Церква вважає святого Федора покровителем православних воїнів, тому в це народне свято можна помолитися за близьких захисників в ЗСУ.

Наші предки в народне свято 21 червня займалися прополкою бур’янів і підгодівлею городу гноєм. Спочатку родичі допомагали на ділянці найстаршим членам родини, а потім літні допомагали молодим. По закінченню робіт всі разом їли кашу.

Народжені 21 червня люди дуже талановиті і успішні у всьому, за що вони беруться. У них розвинена уява і нестандартне мислення. Мають сильну потребу у визнанні і хочуть бути у всьому найкращими. Таким людям важко працювати на нетворчій, монотонній роботі.

Що не можна робити 

У цей день не варто довго знаходиться на вулиці без сонцезахисного крему, оскільки сонце 21 червня дуже підступне і особливо яскраво світить.

Уникайте сварок і конфліктів сьогодні, постарайтеся не думати про погане.

Якщо сьогодні у вас просять прощення – не відмовляйте людині.

Заборонено в цей день нешанобливо ставитися до природи – обривати листя, ламати гілки, навмисно топтати траву, зривати квіти, вбивати комах і, зрозуміло, смітити. Також 21 червня не можна збирати більше лікарських диких трав, ніж вам необхідно.

Прикмети погоди

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Блискавка і грім в цей день – дуже погана прикмета, що обіцяє часті хвороби рослин і нашестя шкідників.
  • Якщо вся друга половина дня хмарна, то до кінця червня буде погана погода. Але якщо з’явилася веселка, то скоро погода покращиться.
  • На калині і смородині почали червоніти ягоди – до спеки.
  • Якщо день тихий, але на річці вода неспокійна, то скоро підніметься сильний вітер.
  • Сильна роса вранці – хороша прикмета, що передвіщає хороший урожай і приємну погоду.
  • Град на Федора означає, що літо буде прохолодним, але вдасться зібрати хороший урожай.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Іменини: Марта, Василь, Єфрем, Костянтин, Павло, Федір.

Раніше ми розповідали про гороскоп на сьогодні. Писали, що можливий дощ 21 червня.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

Нагору