Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Кривий Ріг розширює міжнародне партнерство – підписано угоду з норвезьким муніципалітетом Лінгдал

Це вже четверте міжнародне партнерство, підписане Кривим Рогом у 2023 році. До того містами партнерами стали потужні економічні центри – Дуйсбург (Німеччина), Люблін (Польща) та Еспоо (Фінляндія).

В.о. міського голови Кривого Рогу Юрій Вілкул та мер Лінгдала Ян Крістенсен підписали Угоду про партнерство. У церемонії підписання взяли участь Посол Норвегії в Україні Хелене Санд Андресен, тимчасова повірена у справах України в Норвегії Лілія Гончаревич, представник Норвезької асоціації місцевих та регіональних органів влади (KS) Еліта Чакуле та радник з міжнародних відносин Асоціації міст України Наталія Лазаренко.

«Норвегія – одна з найбільш економічно успішних країн світу. Підписання Угоди про партнерство стане початком реалізації спільних проєктів в освіті, культурі, налагодженню бізнес-стосунків. Також, підтримка наших міжнародних партнерів важлива у відновленні та розвитку Кривого Рогу й України після нашої спільної Перемоги, в тому числі в залученні інвестицій», – сказав Юрій Вілкул, в.о. міського голови Кривого Рогу.

Раніше, 15 червня 2023 року, у бібліотеках Кривого Рогу міська влада провела захід, на якому криворіжці познайомилися з історією, традиціями та сучасною культурою Норвегії. У той же день муніципальна рада Лінгдала одноголосно прийняла рішення про підписання партнерства з Кривим Рогом.

«Підписуючи угоду про співпрацю, ми демонструємо нашу підтримку та солідарність з криворіжцями в розпал цієї жорстокої терористичної атаки з боку росії. Ми, у муніципалітеті  Лінгдал, хочемо підняти рівень співпраці до рівня солідарності та партнерства. З Кривим Рогом станемо партнерами в  галузі культури та спорту, у бізнесі та громадському секторі. Наша співпраця полягає і у навчанні один одного. Я впевнений, що наше партнерство, особливо у цей складний для вашої країни час, буде плідним та успішним», – зазначив Ян Крістенсен, мер Лінгдала.

Попередня зустріч представників Лінгдала та Кривого Рогу відбулася 16 лютого 2023 року, напередодні розгляду в Парламенті Норвегії питання підтримки України.

«Норвегія засуджує жорстокий напад росії на Україну, який є порушенням міжнародного права та міжнародного порядку. Українці продовжують боротись не лише за самих себе, але й за весь світ. Безумовно, ця хоробрість нас надихає. Між нашими країнами є глибокі історичні зв’язки і разом ми можемо працювати, щоб будувати краще майбутнє. Активне місцеве самоврядування – це основа процвітаючої країни. Тож, сподіваємось, що така співпраця включатиме підтримку децентралізації, обмін досвідом, залучення громадськості та інше», –  підкреслила Посол Норвегії в Україні Хелене Санд Андресен.

Тимчасова повірена у справах України в Норвегії Лілія Гончаревич сказала: «Я дуже рада, що присутня на цій зустрічі. Хочу зазначити, що співробітництво між Україною та Норвегією, особливо в час війни, дуже важливе. Росія принесла величезні страждання, залишивши по всій країні слід крові та розрухи. Україна втрачає своїх людей, втрачає об’єкти інфраструктури, освітні та медичні заклади. Обсяг наших втрат просто величезний, тому для нас важливо бачити та відчувати солідарність міжнародних партнерів. Кривий Ріг – визначне місто, історія якого починається з часів українського козацтва, а історія міста  Лінгдал сягає корінням скандинавської епохи. Ми сподіваємося, що співробітництво між Кривим Рогом та Лінгдалом буде служити основою для подальшого розвитку тісних та плідних відносин України та Норвегії. Зараз Кривий Ріг переживає страшні часи втрати та потребує відбудови й відновлення. Тому пріоритетом будуть: енергетична відбудова, енергетична інфраструктура, гуманітарний сектор. Ми сподіваємося на взаємну допомогу, адже друг пізнається в біді».

«Підписання таких міжнародних угод за участі дипломатів обох країн є визнанням ефективності роботи міської влади, яка навіть в умовах війни забезпечує стабільність у місті. Результативна співпраця та довіра до Кривого Рогу збільшує кількість партнерів найбільшого українського промислового центру та є однією зі складових нашого подальшого розвитку», –  наголосив заступник міського голови Кривого Рогу Сергій Мілютін.

«Для нас Кривий Ріг – дуже особливе місто. Це – наш давній друг, особливо тому, що Юрій Григорович Вілкул багато років був президентом та головою Асоціації міст України. Кривий Ріг – лідер у практиці самоврядування. Ми маємо багато спільних успішних проєктів з різної тематики. Тож, я впевнена, що місто Лінгдал теж виграє від цієї співпраці, адже Кривий Ріг має необхідний досвід, яким може поділитись. Асоціація міст України робить багато для того, щоб сприяти українським громадам у налагодженні контактів, становленні партнерства», – зазначила радниця з міжнародних відносин Асоціації міст України Наталія Лазаренко.

Довідково: Лінгдал – один з найпівденніших муніципалітетів в Норвегії. Лінгдал розташований в графстві Агдер, на території якого зосереджені виробництва корабельного та нафтодобувного обладнання, кранів, вітрових турбін, розвинена зелена вітрова енергетика.

Рівень ВВП на душу населення в Норвегії – 67 989 дол. (4-те місце в світі). За Індексом розвитку людського потенціалу Норвегія займає друге місце в світі. Країна входить до НАТО та Шенгенської зони.

31 травня 2023 року влада Норвегії вирішила надати Україні п’ятирічну програму військової допомоги на суму 7 млрд євро. Також, Норвегія виділить 378 млн євро фінансової допомоги на гуманітарну допомогу та підтримку економіки.

КП «Інститут розвитку міста Кривого Рогу»

Нагору