Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

О. Вілкул: Робимо все, щоб юні криворіжці навіть в умовах війни мали нормальне дитинство. В заміському комунальному дитячому таборі цього літа відпочинуть та наберуться сил 800 хлопчиків та дівчаток з родин військовослужбовців

З дотриманням безпекових вимог стартувала перша літня зміна в  одному із комунальних  оздоровчих таборів. Впродовж літа він працюватиме у чотири зміни, кожна триватиме 14 днів. Відпочинок організований для дітей військовослужбовців віком від 10 до 15 років. Голова Ради оборони міста Олександр Вілкул відкрив літню зміну, передавши солодкі подарунки побажав дітлахам здорового і насиченого відпочинку.

«Війна не повинна забирати в наших хлопчаків та дівчаток дитинство. У такий складний час, коли ворог завдає ракетні удари по мирним містам, ми маємо продовжувати робити усе можливе, щоб забезпечити оздоровлення та відпочинок нашим дітям. І, хоча б на деякий час, відволікти від реалій сьогодення. Кривий Ріг пишається своїми захисниками, підтримує й буде надалі підтримувати їх на передовій, а  родини військових тут, у рідному місті. Ми опікуємося дітьми військовослужбовців, які зараз боронять нашу країну, чиї батьки загинули, зникли безвісти чи перебувають у полоні, а також, батьки яких є учасниками АТО (ООС). Так, нещодавно місто, в черговий раз відправило дітей з родин загиблих на відпочинок до Польщі. Кривий Ріг одне з небагатьох міст, яке зберегло комунальну систему дитячих оздоровчих таборів. На жаль, «Слава» у Скадовську тимчасово перебуває під окупацією. Але, сьогодні відкриваємо першу літню зміну в нашому комунальному таборі. Зазначу, що відпочинок організований безпосередньо для хлопців та дівчат з родин військовослужбовців. З дітьми працюватимуть професійні дитячі психологи та педагоги. Та, головне, що діти зможуть подихати свіжим лісовим повітрям, поспілкуватися з однолітками, відвідають різноманітні секції, майстер-класи та безліч іншого», – зазначив Олександр Вілкул.

Доволі складним питанням був вибір категорій дітей, які поїдуть на відпочинок цього літа, оскільки відразу місць на всіх не вистачає.  Тому по-перше – це будуть діти з особливими потребами,  з незаможніх та багатодітних родин. Цього року вирішено, що безкоштовно від міста на відпочинок їдуть діти загиблих, зниклих безвісти, захисників, які перебувають у полоні та військовослужбовців. Оскільки їм найважче.

Попри те, що через карантин та воєнний стан останні два роки заміський комунальний   табір не працював, проведена велика підготовча робота й заклад готовий до прийому дітей. Тут відремонтовані всі корпуси, оновлене обладнання, посуд у їдальні, придбані нова постільна білизна, ігровий та спортивний інвентар.

Відповідально підійшли і до «кадрового питання»: ретельно відібраний колектив вихователів та вожатих, які підготували насичену програму для корисного відпочинку.

У таборі буде здійснюватися психологічний супровід дітей військовослужбовців фаховою командою психологів закладів загальної середньої освіти за Міжнародною програмою «Діти та війна: навчання технік зцілення».

Олександр, який відпочиває у таборі сказав: «Я не перший раз у цьому таборі й з того часу, як я був тут в останнє, він дуже змінився, став ще краще. Кожного ранку в нас спортивна зарядка, дуже смачно годують, ми активно відпочиваємо протягом дня. Крім того, ми будемо ходити до лісу, смажити там картоплю та насолоджуватися краєвидами. Вже встигли роззнайомитись і потоваришувати, ми тут як одна родина.  Дякую всім, хто організував для нас такий відпочинок».

У таборі планується чотири зміни: з 15 до 28 червня, з 2 до 15 липня, з 19 липня до 1 серпня та з 5 до 18 серпня. Усі діти будуть забезпечені п’ятиразовим харчуванням та проживатимуть у затишних номерах.

Записати свою дитину на відпочинок можна звернувшись до директора школи, в якій навчається дитина, або через сервіс «ЯВетеран» у Візі на пл. Молодіжній 1.

Навіть у такий складний для країни час, організація та забезпечення літнього відпочинку й оздоровлення дітей у Кривому Розі – одне з питань, яке перебуває на постійному контролі Ради оборони та міської влади. З березня 2022 року вже оздоровлено більше 200 хлопців та дівчат. Це – діти пільгових категорій: діти-сироти, позбавлені батьківського піклування, з багатодітних сімей, з малозабезпечених сімей, діти учасників АТО/ООС та воїнів, які зараз стримують збройну агресію росії та діти, чиї батьки загинули, пропали безвісти, захищаючи рідну землю від ворога. Відпочинок дітей проходить у безпечних містах Західної України та за кордоном.

КП «Інститут розвитку міста Кривого Рогу»

Нагору