Інформатор Кривий Ріг

ТРЕШ

Злодії з Кривого Рогу «повісили» на жінку три онлайн кредити: що вирішили судді

У 2023 році судді одного з районних судів Полтави слухали справу, як злодії вклали телефонний номер жінки та оформили не неї позики. З 1 по 27 червня 2021 року мешканці Полтави телефонували невідомі з різних номерів. Це припинилося в ніч на 28 червня, коли хтось заблокував та перевипустив її сімку. З часом жінка дізналася, що на неї оформили три онлайн кредити в компаніях «Служба миттєвого кредитування», «Укр Кредит Фінанс» та «Веллфін». 

Розповідає Інформатор з посиланням на Інформатор Україна.

Проте постраждала була впевнена, що ніякі угоди вона не підписувала, кошти не просила та не отримувала їх на свою банківську картку. Через це жінка звернулася із заявою до Полтавського районного управління поліції. Там відкрили кримінальне провадження №12021175420000637 за фактом шахрайства.

«Встановлено, що в момент оформлення кредитних договорів сім-картка позивача була в розпорядженні невідомих осіб, які використали її для здійснення ідентифікації в інформаційно-телекомунікаційних системах фінансових компаній шляхом вводу цифрових кодів», – йшлося в матеріалах досудового розслідування.

Поки слідчі шукали злодіїв, жінка звернулася із позовом до поліції.

Що було у суді

Постраждала просила визнати договір неукладеним та видалити інформацію про неї з баз даних компанії. Це б дало їй можливість не повертати гроші за угодою, яку оформили на неї злочинці.

Жінка найняла адвоката, проте йому не вдалося дізнатися, яким чином був оформлений кредитний договір та на яку банківську картку перевели 3100 грн від «Служба миттєвого кредитування». Проте це вдалося слідчому.

Відповідно до протоколу тимчасового доступу до документів «Універсал банку» (Монобанк), кошти прийшли на рахунок, який відкрила інша особа. Туди ж перевели ще 20 тисяч гривень з іншої картки, на яку перерахували позику «Укр Кредит Фінанс». В поліції вилучили копію заяви цієї особи про відкриття рахунку зі всіма її даними.

«(Жінка) не могла бути фізично у місті Кривий Ріг, звідки відбувався зв`язок та оформлення договору в той час. Лише 29 червня 2021 року о 10 годині 30 хвилин (жінка) змогла повернути у своє розпорядження свій абонентський номер та він був зареєстрований в мережі міста Полтави», – йдеться у матеріалах справи.

Ці заяви компанія «Служба миттєвого кредитування» ніяк не прокоментувала та до суду її представники не прийшли.

Що вирішила суддя

За наявними документами суддя побачила, що 28 червня 2021 року на жінку оформили кредит, про що є згадка в даних «Українського бюро кредитних історій».

Постраждала стверджувала, що її підпису немає в анкеті-заяві на отримання позики. Також там не було слідів електронного цифрового підпису та згадки про підпис одноразовим ідентифікатором. Тобто, цей договір не підписали, як було треба. Попри це, гроші переказали на картку «Монобанка».

«В графі підписів наявний лише підпис директора від імені ТОВ «Служба миттєвого кредитування» одноразовим ідентифікатором. В графі підпису клієнта відсутня будь-яка алфавітно-цифрова послідовність», – зазначила суддя.

Окрім того, не було доказів, що кошти отримала саме ця жінка. Навпаки, була інформація про того, хто їх отримав й це була не постраждала. Тому 17 травня 2023 року суддя Октябрського районного суду Полтави Алла Чуванова вирішила, що всі вимоги жінки потрібно задовольнити.

Історія щодо кредиту в 4 тисячі гривень в фірмі «ВЕЛЛФІН» теж закінчилася перемогою жінки. Суддя того ж суду Лариса Гольник вирішила визнати угоду неукладеною. А компанію-кредитора зобов’язала прибрати інформацію про жінку.

Щодо останнього боргу в «УКР КРЕДИТ ФІНАНС», то та ж суддя Гольник призначила засідання на вересень 2023 року.

Раніше Інформатор повідомляв, що борги українців а комуналку будуть вносити в кредитну історію. Також ми писали, що криворіжець оформлював кредити на зниклих безвісти військових ЗСУ.

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook.

Нагору