Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

15 червня – Всесвітній день вітру: народне свято, прикмети та заборони 

15 червня, відзначають Всесвітній день вітру, День захисту людей похилого віку. Православна церква 15 червня вшановує пам’ять константинопольського патріарха Никифора Сповідника. У народі відоме свято під назвами Никифор-в’юн зелений, Никифор Дубодер.

Народні традиції, прикмети погоди та у кого сьогодні іменини, – розповість Інформатор.

Всесвітній день вітру

15 червня кожного року відзначається важливе екологічне свято – Всесвітній день вітру (Global Wind Day). Подію започаткувала Європейська вітроенергетична асоціація у 2007 році.

Вітер належить до невичерпних та чистих природних ресурсів нашої планети, застосування якого має величезний потенціал. Перехід на вітроенергетику допоможе нам зупинити негативні кліматичні зміни.

День захисту людей похилого віку

Всесвітній день розповсюдження інформації про зловживання відносно літніх людей – саме так розгорнуто називається щорічна подія, що відзначається світовою спільнотою 15 червня, починаючи з 2011 року.

Хоча представники нашого суспільства, що досягнули похилого віку, дискримінуються за віковою ознакою, проте саме їм ми зобов’язані своїм існуванням, добробутом та безтурботним життям. Так, у них вже не ті ментальні та фізичні здібності, якими володіють люди у розквіті сил. Проте, на відміну від останніх, вони накопичили величезний життєвий та професійний досвід, без якого важко уявити собі успішний розвиток у будь-якій сфері людської діяльності. Коротка назва свята, покликаного привернути увагу на важливість літніх людей у нашому суспільстві, звучить наступним чином: «День захисту людей похилого віку». У 2022 році відбудеться 11-річний ювілей свята, який ми будемо відзначати у вівторок 15 червня.

Никифор Дубодер

Наші предки в цю дату підгортали картоплю і знімали кору дуба, необхідну для обробки шкіри.

Це народне свято отримало назву Никифор-в’юн зелений, оскільки в цю дату молоді дівчата плели вінки з трав і польових квітів. Кожна рослина мала своє символічне значення. Наприклад, ромашка означала міцне здоров’я, барвінок – міцний і щасливий шлюб, мальви – сонце, незабудки – дорогі серцю спогади, полин – захист від нечисті.

Вінки в Никифорів день не тільки носили дівчатка і жінки, а й використовувалися як обереги. Їх розвішували в хліві і курнику для захисту домашніх тварин і птахів від нечистої сили і хвороб, а також для родючості. Також вінок вішали над вхідними дверима, щоб в будинок не проникла нечисть. Після того, як у вінку зів’яли всі квіти, його не просто викидали, а спалювали або пускали по воді.

У народне свято сьогодні, 15 червня, українці пекли колобки та короваї. Така випічка символізувала ситість і родючість чорнозему. Домашнім хлібом намагалися пригостити всіх близьких. Вважається, що якщо люди сьогодні розділять хліб, то ніколи не посваряться.

Никифорів день вважається дуже вдалим для весілля, сватання і знайомства з батьками нареченого або нареченої. Укладений в цю дату шлюб буде довгим і щасливим.

Народжені 15 червня люди дуже практичні і приземлені. Вони справляються з будь-якими труднощами і мають план дій на будь-яку ситуацію. За характером вони веселуни і гумористи. Їм гарантований успіх у всьому, за що вони беруться.

Що не можна робити 

У свято 15 червня обов’язково запам’ятайте свій сон і не ігноруйте його. Якщо в ніч з 14 на 15 червня побачили неприємне сновидіння, то це попередження від долі про можливу небезпеку. Якщо уві сні ви з кимось посварилися, то в реалі не варто конфліктувати з цією людиною і розповідати їй свої секрети.

Прикмети погоди 

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Якщо після обіду сонце зайшло за хмари і більше не показувалося, то погода скоро зіпсується.
  • Соловей співає всю ніч – до погожої погоди.
  • Якщо в Никифорів день пішов дощ, то урожай грибів в цьому році буде багатим.
  • Сильний вітер 15 червня – до дощової погоди найближчими днями.
  • Сильна роса вранці віщує хороший урожай овочів і ягід.

Іменини: Дмитро, Іван, Костянтин, Олена, Марія, Никифор, Уляна, Софія, Іоанн, Ісидор.

Раніше ми писали, якою буде погода у Кривому Розі 15 червня. Писали, про гороскоп на сьогодні.

Дізнавайтеся головні новини Кривого Рогу і України на Telegram каналі Інформатор Кривий Ріг.

Євгенія Глубінок

Нагору