Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

13 червня – день святого Єрми: сьогодні не можна відмовляти у допомозі

13 червня, відзначають День визволення Маріуполя від російських окупантів, День швейної машини. У церковному календарі вшановують пам’ять двох святих Єрмеїв – апостола від 70-ти святого Єрма і мученика Єрмія Команського. У народі відоме свято під назвами Єремій-розпрягальник, Єремій-бобовник.

Що не можна робити та прикмети погоди, які існують сьогодні, – розкаже Інформатор.

День визволення Маріуполя від російських окупантів

13 червня кожного року Україна відзначає важливу подію – День визволення Маріуполя від російських окупантів у 2014 році. Саме цього дня у 2014 році українське військо здійснило операцію, внаслідок якої російські окупаційні війська втратили контроль над містом Маріуполь.

Навесні 2022 Маріуполь знову став місцем жорстоких боїв, в яких себе покрили славою бійці полку “Азов”, морпіхи, прикордонники та поліцейські. Український гарнізон міста майже три місяці стримував переважаючі сили російських окупантів, даючи час для стабілізації ситуації на інших ділянках фронту. Незважаючи на тимчасову окупацію, Маріуполь завжди буде українським!

День швейної машини

Щорічно 13 червня увесь світ відзначає свято з нагоди одного з найважливіших винаходів – День швейної машини. День 13 червня 1790 року, коли в Великобританії була запатентована перша швейна машина, увійшов в історію. Адже цей винахід став надзвичайно важливим у розвитку текстильної промисловості, а швейна машинка з того часу стала неодмінним атрибутом кожної вправної господині.

Єремій-бобовник

Наші предки присвячували день Єрмія посіву бобових культур. Вірили, що народне свято сьогодні, 13 червня, прекрасно підходить для посіву гороху і квасолі, але тільки в тому випадку, якщо вранці на траві немає роси. У деяких регіонах України люди вірили в духів полів (польовиків) і залишали для них частування, щоб задобрити.

Народне свято 13 червня в народі відоме як Єремій-розпрягальник, оскільки до цього дня закінчували сіяти овочі та зернові за допомогою коней і знімали з тварин упряжу. Тваринам дякували за працю і балували різними смаколиками. Наші предки в Єреміїв день не запрягали коней і не їздили на них. Побоювалися, що якщо запрягти коня, то вона захворіє.

Народжені 13 червня люди впевнені в собі, але не зарозумілі. Вони доброзичливі і завжди готові допомогти близьким. Дуже довірливі і легко ведуться на обман, а також довго закривають очі на недоліки близьких. У роботі – трудоголіки.

Що не можна робити 

У народне свято 13 червня категорично заборонено ображати коней, кричати на них і морити голодом, а також змушувати їх працювати. Також не можна щоб у коней сьогодні були брудні і зношені підкови.

13 червня не можна лаятися, кричати, згадувати старі образи і в цілому з’ясовувати стосунки з близькими людьми.

Невдалий день для переїзду та ремонту.

Прикмети погоди 

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Густий туман в цей день обіцяє багатий урожай грибів цього літа.
  • Якщо цілий день йде дощ, то погода в червні буде непостійною.
  • Зозуля голосно кує – до поліпшення погоди.
  • Якщо вранці на траві багато роси, то посаджені в цей день рослини не дадуть хорошого врожаю.
  • Негода на день Єремея обіцяє холодну і сніжну зиму.
  • Увечері немає роси – завтра можливий дощ.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Іменини: Остап, Роман, Борис, Микола, Філіп, Христина.

Раніше ми розповідали, про гороскоп на сьогодні. Писали, якою буде погода 13 червня.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber, і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

 

 

Нагору