Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

О.Вілкул: Вдячний кожному, хто долучається до допомоги ЗСУ – сьогодні це найважливіша справа. На криворізькій Козацькій Толоці зібрано 87 тисяч на позашляховик для розвідників

Рада оборони міста з початку повномасштабного вторгнення агресора в Україну вже закупила та передала до наших військових частин понад 400 автомобілів – пікапи, джипи, повнопривідні вантажівки, швидкі. А сьогодні у Кривому Розі на мікрорайоні Зарічний вперше провели справжню Козацьку Толоку. Криворіжці не лише стали учасниками тематичного культурно-спортивного свята, а й донатили на підтримку нашим військовослужбовцям, аби допомогти військовим придбати позашляховик для виконання завдань. До козацького свята долучився і голова Ради оборони міста Олександр Вілкул, поспілкувався з учасниками толоки та привітав переможців міського фестивалю #ПроЧитай_Про_Кривий.

«Кривий Ріг – це справді нащадки козацького роду. Кривий Ріг –  це місто-фортеця! Всі ми з вами пам’ятаємо як коли почалася війна, саме наше місто зупинило найпотужніше російське групування, які виповзли вже з окупованої Херсонщини. Але, вони не змогли пройти повз місто Кривий Ріг та у центральну Україну. І це зробили ми з вами разом — усі криворіжці. Усі разом ми створили надпотужні фортифікаційні споруди. Багато хто взяв до рук зброю. І от, сьогодні, ми з вами разом на Козацькій толоці збираємо гроші на позашляховик для наших воїнів. Це дуже важливо. Ми вже купили й передали до ЗСУ більш ніж 400 одиниць машин. Але машини треба і треба, тому, будь ласка, лише згуртувавшись разом ми зможемо перемогти в цій війні.

Знаєте зараз надвелика проблема з водою. От, я сьогодні з восьмої ранку до чотирнадцятої, був у Мар’янскому, ледве встиг приїхати до вас. Але, я впевнений ми й цю проблему подолаємо і зробимо все щоб Кривий Ріг жив, і перш за все наші діти жили нормальним життям. Я вважаю, що цей фестиваль Козацька толока – це все для дітей, для наших діточок, які не зважаючи на війну мають право і повинні мати нормальне дитинство. Дякую всім, хто прийшов, дякую кожному з вас. Впевнений, що перемога буде за нами. Дуже радий, що свято відбувається на Зарічному, бо моя дружина з Зарічного-7, я тут все ногами обходив і дуже радий тут бути. Ще раз вітаю вас! Слава Україні»! – наголосив О.Вілкул.

Сімейне свято «Козацька толока» стало справжньою віддушиною для жителів міста. Всі були у захваті від захопливих розваг та змагань козацьких куренів. Окрім того, кожен бажаючий мав змогу стати учасником майстер-класів від народних майстринь України, зокрема, спробувати себе у гончарному та ковальському мистецтві, петриківському розписі, соломоплетінні та у зав’язуванні української хустки. Також дорослі і малеча відвідали цікаві виставки, зробили незвичайну світлину на фотозонах, посмакували справжнім козацьким кулешем та різноманітними смаколиками.  ГО «Набат-Кривбас» презентувала на заході свою експозицію «Уламки війни». Хлопчики та дівчатка мали можливість разом з аніматорами пограти в інтерактивні ігри та конкурси. Протягом святкового фестивалю представляли свої патріотичні виступи найкращі творчі колективи Покровського району.

 

Крім того, під час заходу підвели підсумки першого міського фестивалю #ПроЧитай_Про_Кривий». Його організаторами виступили ГО «Арт-культура» разом з Департаментом освіти і науки виконкому Криворізької міської ради. Мета фесту – формування культурної свідомості молодого покоління, підвищення рівня патріотизму за допомогою різних видів та жанрів мистецтва (літературна творчість, декоративно-ужиткове мистецтво, «hand-made-дизайн») в умовах сьогодення. Учасниками конкурсів фестивалю «#ПроЧитай_Про_Кривий» стали понад 300 творчих колективів та авторів закладів освіти із семи районів міста.

Переможцями зазначених конкурсів стали 13 літераторів та 12 майстрів та художників у чотирьох вікових категоріях. Переможців визначило компетентне журі, до складу якого було запрошено літераторів, поетів, діячів культури та мистецтва.

 

Ольга Якубовська, голова ГО «Криворізька міська асоціація «Арт-культура» зазначила: «Сімейне свято «Козацька толока на підтримку ЗСУ» вперше відбувається у Покровському районі. Ідея заходу належить ГО «Арт-культура». За організацію цього заходу ми вдячні Покровській районній у місті раді та Департаменту освіти і науки виконкому. Мета нашого заходу – це популяризація українських стародавніх народних і культурних традицій. В рамках заходу також відбудеться підведення підсумків і нагородження переможців 1 міського фестивалю #ПроЧитай_Про_Кривий. Але, поки, на жаль триває війна, ми жодного дня не повинні забувати про допомогу ЗСУ. Тому, головним меседжем свята є підтримка наших військових, а саме збір на позашляховик для нашої ВЧ 4060. Толока – це не тільки про веселощі, а про підтримку, об’єднання заради Перемоги!! Дякуємо усім хто взяв участь, організовував, виступав, готував, змагався! Разом ми сильні!».

КП «Інститут розвитку міста Кривого 

 

Нагору