Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

10 червня: що відзначають у світі та в Україні, народне свято, прикмети погоди та традиції

10 червня, відзначають Всесвітній день ляльки, День кулькової ручки, День чаю з льодом. У церковному календарі відзначається свято на честь преподобного Микити Халкідонського і єпископа Євтихія Мелітинського. У народі відоме під назвами Микита-гусятник, Євтихій.

У кого сьогодні іменини та що не можна робити, – розкаже Інформатор.

Всесвітній день ляльки

Всесвітній день ляльок (World Doll Day) відзначається щороку у другу суботу червня. Лялька – це улюблена іграшка для людей усіх вікових категорій. Мета свята навчити людей дорожити тими, хто щиро про них піклується. В цей день ви можете проявити свою любов і турботу до коханої чи близької людини, подарувавши їй улюблену ляльку.

День кулькової ручки

Першим запатентував принцип застосування ручки американець Джон Лауд ще у 1888 р. Та у нього виникли проблеми, пов’язані з щільністю чорнила, яке бруднило руки та одяг.

У 1930-х роках угорські брати Біро (журналіст Ласло та хімік Дьєрдя) зуміли віднайти потрібну формулу щільності чорнила, яке не текло та не ставало густим. Та у зв’язку з початком Другої світової війни їм довелося емігрувати до Іспанії. Там брати познайомилися з екс-президентом Аргентини Августином Педро Хусто, якому розповіли про своє відкриття. Він спонукав їх виїхати до Аргентини та знайшов інвестора – Хуана Мейна. Вже у 1942 році аргентинці мали можливість придбати у магазинах кулькові ручки.

Невдовзі брати отримують патент ще у Великій Британії та співпрацюють з американською фірмою, щоб налагодити виробництво ручок у США. Та поява допитливого комівояжера Мілтона Рейнольдса змінює хід історії. Він зумів розібратися у конструкції ручки та запатентував її. У ті часи дія патенту розповсюджувалась тільки у тій країні, де він був виданий. Саме 10.06.1943 Рейнольдс отримав патент на винахід, до розробки якого він не мав відношення. Цей день вважається Днем кулькової ручки. Брати-винахідники довго судилися з шахраєм та добитися справедливості їм не вдалося.

День чаю з льодом

Щороку 10 червня жителі США святкують Національний день чаю з льодом. Вперше рецепти приготування чаю з додаванням льоду були знайдені у кулінарних книгах, які опубліковані у 1876 та 1877 роках. Але цей напій був відомий американцям ще раніше. Судячи по знайденим меню готелів, його подавали клієнтам закладів та пасажирам на залізничних станціях.

Микита-гусятник

Святий Микита за життя був талановитим цілителем, і в день його пам’яті віруючі моляться його іконі про лікування недуг.

Сьогоднішнє народне свято було відоме нашим предкам як Микита Гусятник, оскільки в цей день купували молоденьких гусенят. Вважалося, що святий дасть пташенятам міцне здоров’я і велику вагу, захистить від хвороб і хижаків.

Наші предки 10 червня побоювалися зустрічі з полуденицями – духами полів, які насилали сонячний удар на людей, що спали в полі або працювали там опівдні. Оскільки з’являлися вони в середині дня, то для уникнення зустрічей з ними працювати в полі починали рано вранці.

Народжені 10 червня люди дуже допитливі і навіть трохи нетактовні. При цьому про себе вони говорять мало і оточуючі часто їх не розуміють. Вони дуже креативні і вміють знайти вихід з будь-якої ситуації. Можуть мати незвичайні захоплення або екзотичних тварин. У них гарне почуття гумору.

Що не можна робити 

Категорично заборонено в день Микити Гусятника погано поводитися з гусьми, кричати на них, лаяти і замахуватися.

Не можна в цей день працювати в полі опівдні і спати в полі.

Батькам в свято 10 червня заборонено кричати на дітей, грубити їм і тим паче бити, інакше відносини сильно зіпсуються. Також не варто лякати дитину, інакше вона буде полохливою по життю.

Небажано в цю дату впускати в будинок незнайомців.

Прикмети погоди 

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • На мурашнику багато мурах – до гарної погоди.
  • Якщо вдень дуже жарко, то грудень буде морозним.
  • Якщо в день Євтихія немає вітру, то урожай в цьому році буде багатим.
  • Веселка після дощу обіцяє гарну погоду в найближчі дні.
  • Багато роси на траві – до врожаю зерна.
  • Гуси клацають дзьобом – до негоди, обскубуються – до спеки.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Іменини: Василь, Дмитро, Олена, Захар, Ігнатій, Іраклій, Макар, Микита, Микола, Павло, Петро.

Нагадаємо, про гороскоп на сьогодні. Писали, що день буде теплим у Кривому Розі та де відпочити у Кривому Розі на вихідних.

Дізнавайтеся головні новини Кривого Рогу і України на Telegram каналі Інформатор Кривий Ріг

Євгенія Глубінок

Нагору