Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

День Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації, Епіфанів день: народні звичаї та що не можна робити 25 травня

25 травня відзначають, День Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації. У церковному календарі вшановують пам’ять святого Епіфанія Кіпрського. У народі відоме під назвами Епіфанів день, Горобинівка.

Прикмети погоди, традиції та заборони, які існують сьогодні, – розповість Інформатор.

День Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації

Дату для свята обрали не випадково, адже цього дня у 2006 році постановою Кабміну було передбачено утворення Адміністрації Держспецзв’язку на базі Департаменту спеціальних телекомунікаційних систем та захисту інформації Служби безпеки України, який було ліквідовано.

Епіфанів день

До дня Епіфанія зазвичай зацвітає горобина, до якої у наших предків було особливе ставлення. Вони вірили, що горобина захищає будинок від злих сил і пристріту, допомагає зняти прокляття і позбутися від душевних мук.

Загальновідомі також цілющі властивості горобини. Наші предки 25 травня збирали квітки горобини і засушували, щоб заварювати з ними чай. Відвар з горобинового цвіту має проносні властивості і дуже виручає при запорах, а також дуже корисний печінки і кровоносної системи.

Також 25 травня наші предки несли додому гілочку горобини з квітами, і ставили у вазу з водою. Вірили, що чим довше вона простоїть квітучою, тим щасливішою сім’я буде в цьому році. Також таку гілку клали під колиску дитини, щоб з малюком не сталося ніякої біди.

Дата 25 травня вважається вдалою для покупки пташенят господарських птахів і потомства домашньої худоби. Також в цей день пологи у худоби проходять легко і вдало.

Народжені 25 травня люди дуже господарські і вправні в готуванні. Вони дуже працьовиті і проникливі. Ці люди досить вперті і не звертають увагу на думку оточуючих. У них хороший голос.

Що не можна робити 

Не можна залишати немитий посуд до вечора сьогодні.

Не скупіться сьогодні і не відмовляйте, якщо у вас попросили позичити якусь річ. Щедрим людям в цей день воздасться подвійно.

Не можна зривати водні лілії і приносити їх додому – це дуже погана прикмета.

Прикмети погоди 

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Ясна ранкова зоря віщує спекотне і посушливе літо.
  • Якщо з берези вже обсипаються сережки, то пора закінчувати посадку картоплі, інакше буде занадто пізно.
  • Акація густо цвіте – до сонячної погоди.
  • Якщо розцвіла горобина в цей день, то буде хороший урожай льону.
  • Багато бджіл з’явилося – до хорошого врожаю гречки.
  • Гусак себе обскубує – до погіршення погоди.
  • Багато з’явилося хрущів – до посушливого літа.
  • Якщо день видався похмурим і прохолодним, то літо буде дощовим.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Іменини: Герман, Денис, Іван, Петро, ​​Федір, Євдокія, Семен, Пилип.

Раніше ми розповідали, що обіцяють астрологи для всіх знаків зодіаку на 25 травня. Писали про те, що  як у Кривому Розі відмічатимуть День міста.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber, і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

 

 

 

Нагору