Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Код нації: що означають орнаменти вишиванок в Дніпропетровській області

Щорічно у третій четвер травня світ відзначає Всесвітній день вишиванки. І хоче це свято досить молоде – йому лише 13 років, але цього року до нього долучились вже більше 60 країн. Українські вишиванки підкорюють світ, заворожуючи людей своєю самобутністю та глибоким змістом вишивки. Що означають орнаменти вишиванок у Дніпропетровській області, читайте далі.

Як повідомляє Інформатор, стародавніми класичними техніками на Дніпропетровщині було вишиття низзю та ажурними мережками. Вишивки хрестиком здебільшого геометричні, а також рослинні, що набули геометричного характеру.  Манжети рукавів та виріз горловини вишивали кольоровими нитками та чорним плисом. У чоловічій вишитій сорочці переважали червоний та чорний кольори.

Про історію та особливості вишиванки в нашій місцевості розповідають історики на базі досліджень, зроблених на початку 20 століття, етнографом В.О. Бабенко. Він обстежив повіти Катеринославської губернії і зібрав цікавий етнографічний матеріал як у вигляді спостережень, так і у вигляді етнографічних предметів, які експонувались на виставці в історичному музеї Катеринослава (Дніпра).

Сплав традицій Лісостепу

Вбрання мешканців Придніпров’я в позаминулому та минулому сторіччях мало певні особливості. Наприклад, своєрідністю чоловічих сорочок «чумачок» або розповсюджених у нашому краї лоцманських сорочок були розширені до низу рукави. Широкі рукави лоцманських сорочок слугували своєрідним прапором, коли при переправі через дніпровські пороги лоцмани махали широкими рукавами, подаючи різноманітні сигнали. Також такий крій рукава був зручніший, якщо треба було лізти у воду і швидко зняти сорочку. У спеку завдяки широким рукавам вітер краще провівав тіло. Краї рукавів оздоблювали мережкою, а іноді мережаний край підкреслювали тоненькою вишитою орнаментальною смужкою. Вишивкою оздоблювали комір, манжети та манишку.

Традиційний комплекс вбрання населення степової України, зокрема Катеринославщини-Дніпропетровщини, український етнолог та історик О.Ю. Косміна називає «справжнім сплавом регіональних типів Лісостепу, в якому переплітаються традиції Поділля, Середнього Подніпров’я, Полтавщини, Слобожанщини».

Вочевидь, на думку О.Ю. Косміної, «у поліетнічному оточенні відбувся взаємовплив між традиційними формами вбрання українців і росіян, кримських татар, молдаван, болгар, греків. У музейних колекціях України майже не зберігся традиційний одяг українців, які заселяли степовий регіон».

Орнамент Дніпропетровщини

Найпоширенішими техніками вишиванок були художня двобічна гладь, лічильна гладь, стебнівка, мережка та філейне шитво, хрестик

Традиційне вбрання населення степової України, зокрема Катеринославщини Дніпропетровщини

Традиційне вбрання населення степової України, зокрема Катеринославщини Дніпропетровщини

Національні костюми Дніпропетровщини

Раніше ми розповідали, що 18 травня – День вишиванки. Писали, що у Кривому Розі розгорнуть 60-метровий український стяг.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

Нагору