Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

12 травня – День медичної сестри: заборони та народні прикмети

12 травня відзначають День медичної сестри. У церковному календарі – свято на честь дев’яти мучеників Кизических. Наші пращури вважали цю дату вдалою для будь-якого лікування і цілительства. У народі відоме під назвами дев’ять мучеників, цілителів.

Події, традиції та прикмети цього дня, розкаже Інформатор.

День медичної сестри

Це один зі способів висловити подяку медичним сестрам за щоденну роботу та визнання важливості медсестринського фаху на державному рівні.

День медичної сестри відзначається з моменту об’єднання сестер милосердя з 141 країни в професійну громадську організацію – міжнародну раду медичних сестер. Вперше служба сестер милосердя була організована під час Кримської війни англійкою Флоренс Найнтінгейл. Всесвітній день медичних сестер за рішенням Міжнародної організації Червоного хреста є саме в її честь, в день її народження – 12 травня. Тоді й сформувався стійкий стереотип: медсестра – це санітарка, яка виносить з поля бою поранених або стоїть біля операційного столу.

Дев’ять цілителів

На 12 травня можна сміливо призначати будь-які медичні обстеження і процедури, і вони минуть благополучно. А у лікарів в цей день операції проходять успішно.

Також 12 травня, за прикметами, цілющими властивостями володіє вітер. Сьогодні обов’язково варто вийти на вулицю і підставити обличчя теплому вітру, а також провітрити кімнату вдень.

Дата 12 травня вважається небезпечною для подорожей і походів на природу. Через непередбачувану погоду місцевість в цей день може бути небезпечною, а біля річок можуть бути трясовини. Тварини в цей день можуть бути агресивними через те, що у них з’являється потомство.

Народжені 12 травня люди дуже працьовиті і витривалі. Вони не бояться важких справ. Люблять подорожувати і легко заводять друзів. Володіють хорошим почуттям гумору. Такі люди – дуже цікаві співрозмовники.

Що не можна робити 

  • ділитись своїми планами і мріями ні з ким в цей день, інакше задумане не збудеться;
  • ходити в ліс і на річку 12 травня, щоб не сталося нещастя;
  • рибалити і полювати 12 травня. У звірів, птахів і риб на початку травня з’являється потомство, і полювання на них в цей період дуже шкодить природі.

Прикмети погоди 

  • Якщо з’явилося багато хрущів, то літо буде посушливим.
  • Гроза 12 травня віщує тривалу негоду.
  • Якщо мурахи не виходять з мурашника, то скоро піде дощ.
  • Ясна ніч і яскравий місяць віщують часті дощі в червні.
  • Багато бджіл з’явилося – до хорошого врожаю овочів.
  • Погода в найближчі дні буде хорошою, якщо на заході сонця ясно і безвітряно.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Іменини: Артем, Василь, Феодот, Богдан, Филимон та Іван.

Раніше Інформатор писав, про гороскоп для всіх знаків Зодіаку на 12 травня. Писали, де у Кривому Розі будуть поливати вулиці, та про прогноз погоди у Кривому Розі на 12 травня.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг, а також у Viber, і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

Нагору