Кривий Ріг До сайту

Березосок або Максимів день: яке сьогодні свято, традиції та заборони

11 травня відзначають у церковному календарі свято на честь мучеників Максима, Квінтіліана і Дади. Народне свято відоме під назвами Березосок, Максимів день, Максим і Євсей. Наші предки присвячували цю дату збору березового соку, який в цей день наділяли чудодійними і цілющими властивостями. Вважалося, що березовий сік допомагає при хворобах горла, артриті, цинзі, подагрі.

Реклама

Про традиції та заборони, які діють сьогодні, – розкаже Інформатор.

Березосок

Реклама

11 травня також збирали хмиз берези і топили ним піч. Березовими віниками обмахувалися в лазні – вірили, що така процедура принесе міцне здоров’я. Дивилися на листя берези – якщо вони повністю розпустилися, то час садити картоплю.

День вважається вдалим для посадки берези і будь-яких інших саджанців дерев. Також в цю дату можна збирати цілющі рослини – вони будуть особливо корисним. Ними люди лікувалися самі, а також прикладали до хворих місць у худоби.

Народжені 11 травня люди не терплять нудьгу і одноманітність. Вони дуже активні і непосидючі. Люблять попліткувати і погано зберігають секрети, зате з ними завжди цікаво. Вони вміють виконувати кілька справ одночасно і часто досягають кар’єрного успіху.

Реклама

Що не можна робити

Невдалий день для весілля, укладений 11 травня шлюб не буде щасливим. Також день невдалий для ремонту.

Прикмети погоди 

Реклама

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

11 травня День ангела відзначають: Віталій, Овсій, Зенон, Кирило, Максим.

Раніше ми розповідали, що прогнозують астрологи для всіх знаків зодіаку на сьогодні. Писали, що художники з Дніпропетровської області прикрасили Петриківським розписом уламки ракет.

Реклама

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг, а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок