Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

У центрі Кривого Рогу під асфальтом знайшли “римську” дорогу

Справжнє історичне відкриття зробили криворізькі краєзнавці просто придивившись до ремонтних робіт, які нещодавно проводилися у Кривому Розі по вулиці Кобилянського. Під шаром сучасного асфальту там виявилася дорога, зроблена за методикою будування римських доріг минулого тисячоліття. І це у самому центрі міста.

Як повідомляє Інформатор з посиланням на групу “Криворізька хата” у Facebook, розріз дороги виглядає приблизно так (знизу вверх): природній грунт (суглинок, місцями з чорноземом), потім якась рудна “замуленість” (мабуть перша грунтовка, руде забарвлення наче від мілкої фракції руди), вище – досить товстий шар річкового піску, далі – бутове каміння з гранітоїдів, зверху – трохи вирівнюючого щебеню і сучасний асфальт.

Автор посту відзначає, що на перехресті з вул. Пушкіна шару піску немає, замість нього – щебінь. “Можливо, це обумовлено іншою будовою покриття вул. Пушкіна, чи якимись пізнішими порушеннями, пов’язаними з укладанням комунікацій. “Асфальторіз”, який пройшовся по дорозі, місцями розкрив і навіть врізався зубами у бутову поверхню. Час створення кам’яної дороги, скоріше всього, – післявоєнний” – припускає він.

Стару дорогу по вулиці Кобилянського будували шарами

Стару дорогу по вулиці Кобилянського будували шарами

Інший зріз дороги біля АТБ на Поштовому проспекті. Як пише у коментарях Denes Shatalov: ” І там вражає шар асфальту – мабуть з півметра, і ще якісь кам’яні блоки під ним. Зовсім інша структура у порівнянні з Кобилянського”

Дорога біля АТБ на Поштовому проспекті

Дорога біля АТБ на Поштовому проспекті

Раніше Інформатор писав про те, що у Кривому Розі під час ремонту дороги замурували люк та про те, що у Кривому Розі розпочався повномасштабний ремонт автомагістралей.

Дізнавайтеся головні новини Кривого Рогу і України на Telegram каналі Інформатор Кривий Ріг.

Альона Свірідова

Нагору