Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Пройшло півроку після ракетного удару по Карачунівчькому водосховищу: який стан річки Інгулець

У вересні 2022 року росія вдарила по гідроспоруді на річці Інгулець у Кривому Розі. Внаслідок стався значний витік води, підтопило близько 200 будинків, загинули риби, а річка після відбудовних робіт почервоніла. Експерти з екологічної безпеки одразу дослідили якість води. На той момент занепокоєння викликало забруднення фосфатами та нітратами. За півроку експертна команда знову відібрала проби води з Інгульця, щоб перевірити її якість.

Про це повідомляє Інформатор за посиланням на сторінку у фейсбуці Досить труїти Кривий Ріг.

Через півроку після ракетного удару показники покращилися за концентрацією забруднюючих речовин, але без зміни категорії якості води. Наразі вода в Інгульці за екологічними показниками має посередню якість. Це зумовлено підвищеним вмістом розчинених солей, сполук жорсткості води, нітрат-іону та нітрит-іону. Проте зменшився вміст зважених речовин, сполук нітрогену та фосфатів. Це ще раз підтвердило теорію, що у 2022 році Інгулець після ракетного удару був забруднений цими речовинами внаслідок розливу води, затоплення каналізаційних мереж та вигрібних ям на приватних обійстях.

Незважаючи на значні техногенно-соціальні наслідки, ракетний удар та подальші відбудовні роботи мали обмежений та некатастрофічний ефект на екосистему річки.

Незважаючи на зменшення вмісту забруднюючих речовин, вода у контрольних точках залишається у категорії «посередня якість». Що не є екологічно безпечним рівнем. Це скоріш за все пов’язано з іншим антропогенним впливом на якість та забруднення води у басейні Інгульця.

Раніше ми розповідали, що у Дніпропетровській області виявили джерела з перевищеним вмістом нітратів. Писали, що рада оборони Кривого Рогу спростувала чутки про “Витік сірчаної кислоти у Жовтих Водах”.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг, а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

Нагору