Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Субсидія на неопалювальний сезон: кому в Україні перерахують автоматично

Опалювальний сезон у Кривому Розі закінчився. Тому з 1 травня відбудеться перерахунок субсидій за цей період. Для більшості отримувачів їх перерахують автоматично. Втім, декому доведеться піти в Пенсійний фонд з заявою та декларацією. 

Як повідомляє Інформатор Кривий Ріг з посиланням на Інформатор Україна та Пенсійний фонд України, власникам домогосподарств, де проживають люди зі статусом ВПО, де проживає менше людей, ніж зареєстровано або осіб, що отримують субсидії на закупівлю пічного побутового палива потрібно буде у зручний для себе спосіб подати до органу Фонду заповнені належним чином нові заяву та декларацію.

Звернутися особисто з документами для подальшого отримання субсидій потрібно в тому випадку, якщо:

  • у складі домогосподарства є люди зі статусом ВПО;
  • члени домогосподарства орендують житлові приміщення для проживання та сплачують житлово-комунальні послуги;
  • кількість фактично проживаючих зареєстрованих осіб у домогосподарстві менша ніж кількість зареєстрованих;
  • домогосподарство звертається за призначенням житлової субсидії на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива.

Подати документи можуть одразу декількома способами. Вибір обмежений тільки зручністю. Так, можна особисто прийти з документами до одного із сервісних центрів Пенсійного фонду. Крім цього, можна відправити документи та заяву поштою на адресу органу фонду. Також можна зробити це онлайн через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду або мобільний застосунок фонду. Останній спосіб – подати документи до уповноважених посадових осіб виконавчого органу сільської, селищної, міської ради відповідних територіальних громад, центрів надання адміністративних послуг та через портал “Дія”.

Отримувачам субсидій також варто слідкувати за тим, коли закінчується термін призначення виплат. Раніше в Пенсійному фонді наголошували, що саме у квітні 2023 року закінчується теперішній цикл надання субсидій. Водночас як і зазначено вище, більшість домогосподарств, у яких не зафіксували ознак порушень, отримають автоматичне перепризначення субсидії. Проте, варто буде перевірити статус вашого домогосподарства у відповідних органах.

Нещодавно процедуру оформлення житлової субсидії в Україні суттєво спростили. На своєму засіданні Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг прийняла постанову “Про оприлюднення інформації для користувачів програми житлових субсидій”. Мова йде про те, що різні органи комунальних та державних послуг зможуть надавати інформацію за запитом власника. Також зробити це можна буде через портал “Дія”. Таким чином, шукати відповідну інформацію по різнім органам українцям не доведеться.

Раніше Інформатор писав про те, що в Україні можна отримати субсидії за понаднормову площу житла та про те, що у Кривому Розі пільги на оплату комуналки виплачуться у грошевій формі.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Нагору