Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

З 1 квітня росія стає головою Ради безпеки ООН: чи загрожує це Україні

З 1 квітня головування в Раді безпеки ООН переходить до росії на цілий місяць. Востаннє країна-терористка головувала в Раді безпеки у лютому 2022 року. Вже завтра, 1 квітня, обов’язки знову перейдуть до представника рф Василя Небензі. Але це не змінить підтримку Європи для України.

У Міністерстві закордонних справ України виступили проти головування рф в Радбезі ООН з квітня. Оскільки після цього світ не може бути безпечним, – пише Інформатор з посиланням на Інформатор Україна.

“Головування росії в Радбезі ООН 1 квітня – злий жарт. Росія узурпувала своє місце; вона веде колоніальну війну; її лідер є військовим злочинцем, який розшукується МКС за викрадення дітей. Світ не може бути безпечним місцем з росією в Радбезі ООН”, – написав міністр МЗС України Дмитро Кулеба.

Ризики для України

Експерти, які тривалий час працювали в ООН, вважають, що безпосередньо головування якимось чином не збільшить наявні можливості рф в Раді безпеки ООН. Дипломат, керівник Секретаріату Ради безпеки ООН у 2009-2016 роках Олександр Мацука, який кілька десятиріч пропрацював в ООН, пояснив, що головуючий в Радбезі насправді є дуже обмеженим у діях.

“Головуючий організовує і веде засідання Ради безпеки ООН, він дає слово, з допомогою секретаря готує порядок денний. Майже все, що він каже в Раді безпеки, секретаріат кладе йому на стіл на початку засідання. Все це прописується секретаріатом у відповідності з правилами процедури. Всі свої дії головуючий повинен так чи інакше погоджувати з іншими членами Ради безпеки ООН”, – каже Олександр Мацука.

На його думку, максимум, що можна очікувати від Василя Небензі – це “якихось проявів хамства” під час виступу на адресу інших представників. Але в головуючого в Раді безпеки немає жодної можливості когось перебивати чи заважати доносити позицію.

“Головуючий не може перебивати нікого, це порушення процедури. Єдине обмеження – це коли домовляються, що той чи інший спікер не може говорити понад 5-10 хвилин. Інших обмежень не може бути. Якщо росіяни будуть порушувати процедуру, захочуть внести якийсь пункт, щось провокаційне на порядок денний Ради безпеки ООН, інші члени просто проголосують проти цього, і все закінчиться”, – додав Мацука.

Експосол України у Великій Британії Володимир Хандогій, який у 1990-х роках був в.о. постійного представника України в ООН, також вважає побоювання головування росії в Радбезі перебільшеними. Водночас головування рф в Раді безпеки ООН буде “неприємним” для українців.

Як Україна планує заважати головуванню рф в Радбезі ООН

Перешкодити російському головуванню навряд чи вийде, оскільки воно передбачене графіком роботи РБ ООН. Однак Україна працює над тим, щоб країна-агресор була виключена з Радбезу і з ООН загалом.

“Ми систематично працюємо над доведенням нелегітимності перебування росії в ООН. Вона має бути загнана в кут наявними юридичними процедурами, щоб не мати змоги розповсюджувати брехню про війну в Україні і зловживати своїм головуванням”, – пояснив Кулеба під час онлайн-дискусії, присвяченої темі вигнання рф з Радбезу ООН.

Раніше Інформатор повідомляв, як мешканці Кривого Рогу можуть отримати матеріальну допомогу від ООН. Також ми писали, як пораненому військовослужбовцю отримати 100 тисяч гривень компенсації від держави.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Нагору