Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

31 березня – День флориста: що не можна робити, прикмети погоди та День янгола

31 березня в Україні відзначають День флориста, Міжнародний день декольте та День Ейфелевої вежі. У церковному календарі відзначають свято на честь архієпископа Кирила Єрусалимського. У народі відоме під назвами Кирилів день, Кирило Полоз.

Інформатор розповість які свята відзначаються сьогодні у світі.

День флориста України

Ця професія з’явилася на ринку спеціальностей зовсім недавно і майже одразу була відзначена державними органами. Свято флориста відзначається на державному рівні. Початок його святкування припав на 2000 рік, коли українське Міністерство праці та соцполітики офіційно затвердило у класифікаторі професій спеціаліста з підбору квітів. Це сталося саме 31 березня.

Щоб стати кваліфікованим працівником флористичного салону, не вистачить одного бажання. Адже необхідно засвоїти певну навчальну програму, ознайомитися із методичними матеріалами та відповідати кваліфікаційним характеристикам як спеціаліст.

Нова спеціальність має власний код професії, який зареєстрований у державному реєстрі, – 7331. Також спеціалісти можуть досягти 2, 3, 4 та найвищого 5 розрядів, завдяки сумлінній праці. 2 та 3 рівень навичок не вимагає від працівників особливих умінь, а от 4 та 5 – це розряд справжніх професіоналів. Спеціалісти повинні постійно підвищувати рівень кваліфікації та брати участь у міжнародних змаганнях та виставках.

Міжнародний день декольте

Є неофіційним жартівливим святом у соцмережах, яке святкують люди з усієї планети 31 березня. Більше десятиліття тому подія мала великий успіх в інтернеті на території Йоганнесбурга. Користувачі з радістю влаштовували фото-челенджі, а інші оцінювали знімки та визначали переможця у різних номінаціях. Головним призом вважалася віртуальна нагорода «Декольте року».

День Ейфелевої вежі

Відкриття всесвітньо відомої Ейфелевої вежі відбулося у 1889 році, 31 березня. З цього часу заведено відзначати день народження «Залізної пані». Кожен хоч раз чув про 300-метровий символ Франції, що знаходиться на Марсовому полі. Вежа отримала назву на честь свого творця – Густава Ейфеля. Спочатку вважалося, що споруда є тимчасовою, адже вона встановлювалася як символ багатства та незалежності французького народу на честь сторіччя революції та для проведення міжнародної виставки. Після закінчення національних гулянь конструкцію планували розібрати, але підприємливі французи уже встановили на верхівках радіоантени. Тому практична цінність вежі була незаперечна, і її вирішили залишити.

Зводили споруду 300 працівників близько 2 років. Закінчення монтажних робіт припало на 31 березня, тоді Ейфелева вежа була повністю закінченим проєктом. Цього дня Густав Ейфель піднявся східцями на верхівку свого творіння та встановив там французький триколор. У будівництві та проєктуванні споруди брали участь 72 видатних інженерів та науковців, імена яких були викарбувані на стінах Залізної пані.

Кирилів день

У цей день часто наступали останні за весну заморозки, після чого встановлювалося остаточне тепло. Покриті брудом дороги підмерзали, і по них можна було проїхати.

У південних регіонах України з Кирилового дня починає цвісти мати-й-мачуха. Якщо ця красива жовта квітка вже розпустилася, то настала справжня весна. Також ознаками настання весни вважали появу комарів і приліт лелек. Якщо лелеки звили гніздо у когось дворі – це вважалося дуже щасливою прикметою.

Наші предки 31 березня розпалювали багаття і топили піч. Вогонь в цей день наділяють особливими очисними властивостями. Вважали, що полум’я багаття може прискорити настання весни. Також у вогні спалювали непотрібні і зламані речі і одяг хворого, щоб нещастя і хвороби обходили будинок стороною.

31 березня вважається вдалим днем, щоб зайнятися своїм ментальним здоров’ям. Можна сходити до психолога або психотерапевта, зайнятися медитацією або зробити те, що вас розслабляє.

Що не можна робити 

У цей день не можна нічого давати і брати в борг, інакше весь рік самі будете в боржниках або вам не повернуть борг.

Поганою прикметою вважається купати дітей в цей день.

Не можна стригти волосся і нігті 31 березня. Вважається, що це вкоротить людині життя.

Прикмети погоди 

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Якщо розцвіла мати-й-мачуха, то цієї весни більше не буде заморозків.
  • Лебеді прилетіли – до потепління.
  • Якщо з’явилося багато мошок, то в цьому році буде хороший урожай грибів.
  • Їжаки прокинулися від сплячки – скоро потеплішає.
  • День сонячний, але холодний – початок квітня буде холодним.
  • У лісі багато комарів – добре вродять ягоди і овес.
  • Якщо у верби з’явилося листя, то пора садити моркву і цибулю на городі.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Іменини: Кирило, Трохим, Данило, Карпо, Едуард, Ананій.

Раніше ми розповідали, про гороскоп на 31 березня. Писали, що в Україні зросте вартість пального та про “Витік сірчаної кислоти у Жовтих Водах”.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг, а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

 

 

 

Нагору