Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Чи будуть повертати ухилянтів з-за кордону в Україну примусово: коментар адвокату

У зв’язку з воєнним станом українським чоловікам призовного віку заборонили виїжджати за кордон. Але деякі примудряються перетнути його незаконно. Чи можуть таких ухилянтів повернути в Україну примусово?
Як повідомляє Інформатор з посиланням на адвоката Тараса Нікофорчука, незаконним перетин кордону вважається не тоді, коли людина виїхала по якімсь довідкам, а потім не повернулася, як того вимагає закон, а коли вона потрапила на територію іншої держави, як кажуть “вовчими тропами” через ліс, гори та таке інше. Якщо таких “шукачів пригод” затримують прикордонники, їх чекає адміністративна відповідальність, тобто штраф. Штраф призначає суд.

Але, якщо людина вже потрапила в іншу країну, то за словами Нікофорчука, для її повернення потрібні правові підстави. Те, що у нас у країні запроваджено воєнний стан, те, що у нас є заборона на виїзд для чоловіків – це не є підставою для того, щоб повернути людину назад на територію України.

Він стверджує, що підставою для повернення може бути лише серйозний кримінальний злочин, який втікач вчинив на території України. Тобто йому має бути оголошена підозра й мають бути на неї матеріали, які б свідчили, що людина переховується від слідства або суду.

“Якщо є інформація, що людина втекла за кордон, то відповідно проводиться засідання суду, подається клопотання. І суддя оголошує людину в міжнародний розшук. Робиться ухвала, яка передається у прокуратуру, а потім вона потрапляє в Інтерпол. Але тут йдеться про важкі злочини”, – пояснює Никифорчук.

За його словами, законно чи незаконно перетнув українець кордон, рішення ДПСУ або прикордонної служби іншої країни не є підставою для того, щоб відправити людину назад в Україну. Для цього має бути ухвала суду.

Раніше Інформатор писав про те, що українським чиновникам заборонили виїжджати за кордон на відпочинок, та про те, в Україні хочуть дозволити студентам виїжджати за кордон.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг, а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Альона Свірідова

 

Нагору