Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Ілон Маск почав блокувати роботу Starlink в Україні – Володимир Степанець

В Україні – проблема із Stralink. Від користувачів почали надходити скарги на те, що особистий рахунок за користування інтернетом від Ілона Маска неможливо поповнити. Виникає повідомлення “No active account”, тож користуватися пристроєм стає неможливо. Про це пише Володимир Степанець, засновник гурту “Народний старлінк” у Facebook. У службі технічної підтримки оператора вказують, що термінали відключають через ознаки “шахрайських дій”. Такі проблеми виникають з терміналами, які завезли перекупи з Європи.

Про це повідомляє Інформатор Кривий Ріг за посиланням на Інформатор Україна.

У своїй групі у Facebook Володимир Степанець також повідомляє, що причина блокування – у тому, що на думку Stralink, Україна стала хабом для неліцензійного збуту їх приладів. Довгий час купити Starlink через офіційний сайт з доставкою в Україну взагалі не можна було. Потім така опція з’явилася, але обладнання коштувало дорожче, ніж, наприклад, при покупці на польську адресу. Тому з’явилися схеми на замовлення Starlink на адреси користувачів у країнах Східної Європи (Польщі, Чехії та інших), а потім їх “перемикали” на українських користувачів.

Як правило, у такій схемі є кілька учасників – сам іноземний покупець та український посередник, який шукає покупця у нашій країні, доставляє обладнання та допомагає із підключенням. І до останнього часу особливих проблем з такими покупками не було. Поки у схемі не з’явилися шахраї.

Річ у тому, що, замовляючи обладнання на офіційному сайті SpaceX, продавець вказує номер своєї банківської картки, звідки й здійснюється оплата за товар. Але за подібних транзакцій нерідко виникає оплата з відстрочкою – гроші на карті блокуються, і товар відразу ж вирушає до покупця. При цьому, якщо той раптом вирішить скасувати оплату, посилка на той момент може бути вже в дорозі. Тому доставка відбувається, але грошей оператор не одержує.

“У світі фінансових технологій це називають “проблема chargeback fraud”. І саме chargeback fraud призвело до дуже великих втрат SpaceX останнім часом, як мінімум, на європейському ринку. У руках шахраїв опинилися десятки тисяч терміналів, які, по суті, були вкрадені у компанії SpaceX”, – каже Степанець.

Оскільки зона покриття Starlink постійно розширюється, шахраї мають досить широкий вибір країн для збуту таких терміналів. А в Україні, де через війну є високий попит на супутниковий інтернет, люди готові купувати “ліву” техніку. Наша країна стала справжнім “золотим дном” для аферистів. На думку Степанця, якраз в Україну можуть продавати левову частку проблемних Starlink.

“Бо ні зовні: по коробці, ні всередині ви ніяк не зможете відрізнити крадений термінал від “чесного””, – додав експерт.

Наразі у відкритому доступі немає бази Starlink, де, наприклад, за номером термінала можна було б перевірити його статус. Якщо SpaceX визначає обладнання як проблемне (тобто, гроші за нього вона не отримала, а товар відвантажила), вона просто блокує акаунт (часто він переоформляється посередником на нового покупця), на нього не можна перерахувати абонплату або замовити нове обладнання. Тобто, користувач автоматично попадає в чорний список.

Що робити у випадку блокування термінала
Особливо страждають у цій ситуації волонтери, благодійні фонди, на облікових записах яких “висить” кілька терміналів. Навіть якщо зараз все працює, то не виключено, що обладнання можуть будь-якої миті заблокувати, якщо, наприклад, виявиться хоча б один “крадений” термінал. Степанець радить перевірити всі канали надходження техніки та зафіксувати контакти продавців-посередників.

“Отримати або виписки для підтвердження транзакцій або хоча б чотири останні цифри банківської картки. Якщо з’являються скарги “No Active account” хоча б по одному терміналу, треба бути готовими, що зупинять обслуговування всієї партії обладнання, тому готувати запити на технічну підтримку І враховувати, що банківські картки, які оператор зв’яже з “підозрою шахрайської активності”, ви не зможете використовувати для розрахунку по абонплаті або замовлень інших терміналів”, – пояснив Степанець.

Раніше ми розповідали, що Зеленодольська громада отримала інтернет Starlink від Сергія Притули від Сергія Притули. Писали, що Starlink встановили у селі Інгулець та що пунктів обігріву зі Starlink запрацювали у відділеннях поліції Кривого Рогу.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Нагору