Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

17 березня – День святого Патріка: цей день в історії

17 березня, відзначають, День мобілізаційного працівника, День святого Патрика. У церковному календарі  вшановують пам’ять преподобного Герасима Йорданського. У народі відоме свято під назвою Герасим-граківник.

Інформатор розповість традиції та прикмети цього дня.

День святого Патрика

Це можливість кожній людині в світі на один день почуватися ірландцем. Святий Патрік був християнським єпископом, місіонером, його вважають покровителем Ірландії.

Про це свято існує чимало легенд. Наприклад, саме святий Патрік за переказами приніс до Ірландії християнство. А ще він позбавив країну від змій. Спершу пам’ять про нього вшановували лише в релігійному контексті, але згодом святкування перетворилося на важливу світську і культурну подію.

У цей день традиційно влаштовують паради із урочистими та екстравагантними костюмами, оркестровою музикою та волинкарями.

День святого Патрика пов’язують із зеленим кольором. Прийнято одягатися у зелене вбрання, носити такі ж аксесуари, у деяких містах зеленим світлом нерідко підсвічують воду у фонтанах, а в ресторанах готують зелену їжу. Популярним символом події є зелений трилисник. За легендою, святий використовував листок конюшини, який складається з трьох частинок, аби пояснити людям що означає Свята Трійця. Відтоді носити трилисник стало популярним звичаєм.

День мобілізаційного працівника 

Подія була започаткована 22 серпня 2000 року. Спочатку вона припадала на 14 вересня, на честь переформування мобілізаційного управління (1993 рік). Але 2016 року дату змінили у зв’язку з першою мобілізацією, яка відбулася саме 17 березня 2014 року (початок російської агресії). Головна мета цього дня – висловити подяку за важливу та відповідальну працю.

Герасим-граківник

У Київській Русі цього святого вважали покровителем граків, а самих цих птахів називали вісниками весни. Якщо ці птахи прилетіли з теплих країв, то вже настала справжня метеорологічна весна.

У день Герасима наші предки пекли хліб або печиво у формі птахів, щоб прискорити прихід весни. Частину печива роздавали бідним і жебракам, а крихти віддавали птахам.

Діти і молодь робили годівниці, наповнювали зерном і розвішували в саду. Робили це для того, щоб птахи оселилися в саду і полювали на його шкідників.

17 березня не їхали з дому, оскільки дороги розмивало і вони ставали непрохідними. І на городі ще не сіяли овочів, оскільки земля ще не прогрілася. День присвячували прибиранню в домі, лагодженню городнього інвентарю та пранню постільної білизни. Також з цього дня можна збирати березовий сік.

Що не можна робити

У наших предків існувала заборона на носіння нового і неношеного взуття в цей день. Ніхто точно не знав, з чим пов’язана така заборона, але всі її дотримувалися.

Поганою прикметою в день Герасима вважається спати допізна. Краще встати якомога раніше, і тоді всі справи будуть вдаватися.

Прикмети погоди 

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Птахи почали посилено будувати гнізда – до швидкого потепління.
  • Якщо весь сніг розтанув без сліду, то “мінусової” температури в березні більше не буде.
  • Гроза в цей день віщує теплу, але дощову весну, а також хороший урожай горіхів.
  • Веселка в цей день з’явилася – до сильного вітру і погіршення погоди.
  • Птахи ходять по землі – до гарної погоди, сидять на деревах – до похолодання.
  • Якщо на деревах почали розпускатися бруньки, то вже можна сіяти ранні овочі і квіти.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Іменини: Василь, Данило, Яків, В’ячеслав, Григорій, Юрій, Аркадій, Стратон, Георгій, Юлія.

Раніше ми розповідали, про гороскоп на 17 березня. Писали, що в Україні запустили механізм «меценатських пенсій».

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

 

Нагору