Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

ЗСУ підтримали пропозицію сформувати жіночий бойовий підрозділ

Представники ЗСУ схвально прокоментували пропозицію сформувати нові окремі підрозділи, до яких увійдуть тільки жінки. Це має дати можливість захисницям отримати не тільки повноцінні умови, але й більше простору для отримання вищих посад, а також покращити рівність прав. Наразі про час реалізації мова не йде, а лише про схвалення.

Про це повідомляє Інформатор Кривий Ріг за посиланням на Інформатор Україна.

За словами речника ЗСУ Богдана Сеника, армія загалом підтримує таку ідею. Звичайно, пропозиція лише на стадії обговорення, тож про конкретні очікування та можливий час реалізації мова ще не йде взагалі.

«Створення жіночого бойового підрозділу у Збройних силах України та інших військових формуваннях позитивно вплине на розвиток Збройних сил України, забезпечить доступ до посад жінкам та надасть можливість і рівність прав щодо проходження ними військової служби», – зазначили в збройних силах.

Пропозицію створити розвідувальний, аеророзвідний, саперний, снайперський, мінометний взводи чи артилерійську батарею для військовослужбовиць винесла військова морської піхоти Ярина Чорногуз. Фактично, представники командування визнали ідю «прийнятною після проходження ними відповідної фахової підготовки». Проте, це стосується і чоловіків, тож жодних «особливих» вимог для цього не з’являється.

Своє звернення Чорногуз аргументувала тим, що фізична підготовка жінки відрізняється від чоловічої. До прикладу, бігти вона може повільніше. Крім цього, жінці значно ваще потрапити до бойової роти. Загалом, в одному підрозділі можна було б значно ефективніше оцінювати персональні навички жінок, оскільки вони б перебували на рівних умовах.

Захисниці України

Станом на листопад 2022 року в рядах ЗСУ проходили службу та працювали 59 786 жінок. З них 41 тисяча – це військовослужбовиці, а інші 18 тисяч – цивільні працівниці. Безпосередньо на передовій зараз знаходяться близько 5 тисяч жінок, 10% з яких – долучилися до тероборони.

Загалом, кількість жінок-військових з 2014 року в Україні зросла в 2,5 рази. Це стосується всіх категорій особового складу ЗСУ. За словами спеціалістки відділу з гендерних питань та зв’язків з релігійними організаціями Департаменту гуманітарного забезпечення МОУ Любові Гуменюк, кількість жінок-добровольців значно зросла, коли питанню вступу жінок до армії стали приділяти значно більше уваги, ніж раніше.

Нагадаємо, що інформація про те, що повістки надсилатимуть через застосунок Дія є не правдивою. Писали, що коли українці перестануть отримувати повістки та чи видаватимуть їх вчителям та, чи можуть в Україні вручати повістки на блокпості, в магазині чи на зупинці.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

 

Нагору