Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

11 березня – День землевпорядника України: народне свято, іменини та заборони

11 березня, відзначають День землевпорядника України, Всесвітній день сантехніка. У церковному календарі відзначають День пам’яті Порфирія, єпископа Газського.

Інформатор розповість, які існують прикмети погоди та традиції цього дня.

День землевпорядника України

День землевпорядника України – професійне національне свято, що відзначають фахівці цієї галузі по всій країні, у другу суботу березня. У 2021 році свято припадає на 12 березня. В цей день вітання приймають люди, що працюють у сфері розподілу земельних ресурсів. Кращі фахівці-землевпорядники отримують нагороди та премії. Хоча ця професія невідома для широкого загалу людей, та від того вона не стає менш важливою. Фахівці цієї галузі завжди користувалися повагою у нашій країні, адже вони мають справу з важливими ресурсами – земельними наділами. Саме земля є найціннішим скарбом кожної держави, найголовнішим засобом існування кожного її громадянина та невичерпним джерелом добробуту її суспільства.

Вперше День землевпорядника України наші фахівці відзначили у 1999 році. Саме тоді чинний президент нашої держави Леонід Кучма видав указ про впровадження цього професійного свята. Професія землевпорядника пов’язана з земельним устроєм, мета якого є охороняти земельні ресурси держави, підтримувати екологічне середовище, формувати та підтримувати у належному стані грамотно продуману систему використання земель.

Землевпорядники беруть безпосередню участь в земельній реформі, яка проводиться в нашій країні. А провідним освітнім закладом, що готує фахівців цієї професії в нашій державі, є Національний університет біоресурсів та природокористування у Києві. Навчальний заклад має членство у International Federation of Surveyors (Міжнародна федерація геодезистів).

Окрім національного свята Дня землевпорядника України, геодезисти відзначають міжнародне свято – Всесвітній день землеміра, що припадає на 21 березня.

Всесвітній день сантехніка

Всесвітній день сантехніка – це міжнародна подія, ініційована Всесвітньою радою сантехніків (World Plumbing Day), що проводиться 11 березня кожного року. Всесвітня рада сантехніків ставить перед собою завдання залучати різні органи, такі як Всесвітня організація охорони здоров’я, для просування переваг сантехніки. В 2010 році організація прийняла рішення запровадити Всесвітній день сантехніка, який би пропагував важливість цієї професії.

Тож, щороку 11 березня сантехніки з усього світу святкують Всесвітній день сантехніка. Свято позначене червоним в календарі водопровідників, монтажників, проєктувальників опалювальних, каналізаційних систем та систем водопостачання. Мета свята – визнати важливу роль професії сантехніка у суспільному житті та у підтриманні здоров’я і добробуту людства.

День пам’яті Порфирія, єпископа Газського

Народився в шляхетній і багатій родині в Солуні (Македонія). Будучи 25-річним, вступив до Скитського монастиря в Єгипті. П’ять років богомільного життя промайнули і Порфирій пішов до Єрусалима, щоб відвідати святі місця. Поселився там в Йордані в печері. Але масове заразне захворювання змусило його повернутися знову до Єрусалима через 5 років.

Виповнилося Порфирію 40 років, висвятив його єрусалимський патріарх на священника і віддав на зберігання йому частину хреста Господнього. 396 року помер єпископ палестинського міста Гази. І тоді Порфирія висвятив на єпископа митрополит Кесарії Палестинської Іван. Працював той ревно над спасінням людських душ 24 роки і помер 420 року.

Що не можна робити

Чоловікам цього дня забороняли знайомитися з жінками або дівчатами.
Не можна їсти м’ясні, молочні продукти, яйця і рибу.
Не варто лихословити, лаятися, сваритися.

Народні прикмети і традиції

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день:

  • дивилися, який сьогодні день: з теплих країв повернулися перелітні птахи — рясно вродять зернові;
  • почалася заметіль — літо буде прохолодним і дощовим;
  • небо зоряне — до літньої засухи.

Іменини: Миколай, Іван, Севастьян.

Раніше ми розповідали, про гороскоп на 11 березня, писали про те, що у Дніпропетровській області був трагічний день.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

 

Нагору