Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Шевченків день, Набуття глави Іоанна Предтечі: які свята відзначають 9 березня, народні прикмети, заборони іменини

9 березня, відзначають День народження Тараса Шевченка, Міжнародний день діджея, День народження ляльки Барбі. У церковному календарі вшановують пам’ять святого Іоанна Предтечі і Набуття його голови. У народі відоме як Іванів день, Набуття голови Іоанна Предтечі.

Інформатор розповість, хто сьогодні відзначає іменини.

День народження Тараса Шевченка

9 березня 2021 року виповнюється 209 років від дня народження українського письменника, класика української літератури Тараса Шевченка (Кобзаря).

Також 9 березня в Україні відзначається Національний шевченківський день, який заснував експрезидент України Віктор Ющенко. Про заснування шевченківського дня зазначено в указі від 16 травня «Про деякі заходи щодо підготовки до святкування 200-річчя з дня народження Тараса Шевченка», яке святкували в Україні у 2014 році.

Міжнародний день діджея

9 березня відзначається Міжнародний день діджея — це скоріше не офіційне свято, а важлива благодійна кампанія, яка проводиться з 2002 року від імені міжнародної клубної індустрії.

В межах цього свята здійснюється кампанія зі збору коштів в допомогу дитячим організаціям та установам.

День народження ляльки Барбі

9 березня 1959 року лялька Барбі вперше з’явилася на Нью-Йоркському ярмарку іграшок в чорно-білому смугастому купальнику, сонцезахисних окулярах і туфлях на шпильці. Саме цей день, 9 березня, можна вважати днем народження ляльки Барбі – однієї з найпопулярніших у світі іграшок.

Барбі – це найзнаменитіша лялька в історії людства, яка належить компанії Mattel – одному з найбільших виробників іграшок у світі.

Щотижня в світі продається приблизно мільйон ляльок, кожну секунду – дві ляльки. В американської дівчинки у віці від трьох до десяти років в середньому буває вісім ляльок Барбі, в італійки – сім, у француженки, німкені й англійки – по п’ять. Всього компанія Mattel за півстоліття продала понад мільярд Барбі.

Свято на честь святого Іоанна Предтечі і Набуття його голови

11 вересня віруючі відзначають Усікновення глави Іоанна Предтечі, коли святому відрубали голову. Голова пророка потрапляла з рук в руки, поки її не знайшли християни. Віруючі поховали святиню як годиться, що називають Набуттям.

Наші предки помітили, що з 9 березня птахи починають будувати гнізда і висиджувати яйця. Дуже хорошою прикметою вважалося, якщо птахи оселилися біля будинку або в саду, адже вони полюють на шкідників дерев. Щоб птахи охочіше селилися біля будинку, для них майстрували шпаківні і насипали туди зерно.

Але не всіх птахів наші предки хотіли бачити біля будинку. Нещасливою прикметою вважалося, якщо біля житла селилися ворони. Вважалося, що ці птахи приносять нещастя і наганяють нічні кошмари.

9 березня вважається хорошим днем для риболовлі. Зі спійманої риби готували юшку і пироги.

Що не можна робити

У цей день категорично не можна пити алкоголь, інакше у людини розвинеться алкоголізм. Також в цей день не можна підгодовувати ворон хлібом або зерном.

Прикмети погоди 

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Птахи в’ють гнізда на сонячній стороні дерева – до похолодання.
  • Якщо риба добре клює, то скоро потеплішає.
  • Качки і гуси ховають голову під крило – до похолодання.
  • Зозуля співає ввечері – до похолодання.
  • Теплий вітер подув – літо буде дощовим і теплим.
  • Якщо на набуття лежить сніг, то до квітня ще будуть снігопади.
  • Якщо йде дощ, то і на Великдень буде дощитиме.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Іменини: Грегорі, Катерина, Пакіан, Франческа, Еразм, Іван, Іларіон, Софрон.

Раніше ми розповідали, що в Дії за тиждень понад 1000 пар подали заяву на вступ у шлюб, у тому числі й одностатеві, писали про прогноз погоди на 9 березня.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

 

Нагору