Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

У Кривому Розі демонтували пам’ятну дошку на честь першого мера Кривого Рогу Корнія Речмидило

Встановлена біля будівлі Криворізької міської ради пам’ятна дошка на честь першого мера Кривого Рогу Корнія Речмидило демонтована. Хто точно це зробив наразі невідомо. 

Як повідомляє Інформатор з посиланням на ГО “Криворізька асоціація учасників боєвих дій та учасників АТО”, від пам’ятної дошки видатному криворіжцю залишився тільки постамент. Хто й чому її демонтував, невідомо. Як написано у пості: “Відділ благоустрою міськради просто втратив дар мови від обурення, бо нічого про це не чув…”.

Нагадаємо, що Корній Миронович Речмидило був курінним отаманом Вільного козацтва Криворіжжя, а також криворізьким депутатом і членом правління профспілкового об’єднання «Горнотруд». 3 травня 1917 року його обрали до Криворізької ради робітничих, селянських і солдатських депутатів. Вже у вересні Речмидило став главою цієї ради та разом з цим був і отаманом Криворізького полку “вільного козацтва”. Інвестував велику кількість зусиль для роботи апарату української державної влади в Криворізькому регіоні, а ще займався охороною соціального порядку. Швидше за все, що саме Корній Миронович в кінці вересня цього ж року підняв жовто-синій прапор над будівлею Криворізької Ради, яка на той момент перебувала в Центрально-Міському районі по вулиці Олександра Поля в будинку номер 12. А вже в грудні 2017 року йому довелося виїхати з міста, щоб уникнути арешту від більшовиків.

Більшовики, які на той час перебували в Кривому Розі побоювалися, що Речмидило знову може стати лідером “самостійних” і тому на таємних зборах Вечернекутской партійної організації виносять вердикт про його знищення. 14 листопада його вбили скинувши тіло у шурф однієї з виведених з експлуатації криворізьких шахт.

Влітку 2021 року біля будівлі міськради у Кривому Розі була встановлена та урочисто відкрита пам’ятна дошка. І ось днями її не стало.

Урочисте відкриття пам'ятної дошки на честь Корнія Речмидило

Урочисте відкриття пам’ятної дошки на честь Корнія Речмидило

Пам'ятна дошка зникла. Залишився лише постамент

Пам’ятна дошка зникла. Залишився лише постамент

Як пишуть члени ГО “Криворізька асоціація учасників боєвих дій та учасників АТО”, вони з’ясують, хто саме та чому це зробив.

Раніше Інформатор писав про те, що у Кривому Розі прибрали пам’ятник першому директору “Криворіжсталі” Якову Веснику

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Альона Свірідова

Нагору