Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Українська гей-пара, яка подала заяву на вступ до шлюбу через Дію отримала відмову: чому

Заяву на вступ до шлюбу тепер можна подати через застосунок Дія, не виходячи з дому. Цим шансом вирішила скористуватися українська гей-пара. Але їм відмовили цілком обгрунтовано, опираючись на закони України. 

Як повідомляє Інформатор Кривий Ріг з посиланням на Інформатор Україна, у Дії надали офіційну відповідь на заявку про одруження від гей-пари, що спробувала зробити це онлайн. Система не перевіряє стать партнерів при оформленні, тож створити саму заявку їм вдалося. Проте, в підсумку правозахисник Віталій Царюк та його партнер Віктор очікувано отримали відмову, яка обґрунтована чинним законодавством України.

Відповідь вони отримали від офіційного представництва «Дії». У сервісі зазначили, що орган державної реєстрації актів цивільного стану відхилив надану заяву. До відповіді додали й цитату, яку представив сам орган ДРАЦС, що пояснив причини відмови. Схоже, найближчий час на зміни очікувати не варто.

Доброго дня! На жаль, ми не можемо прийняти Ваше звернення, Вам необхідно вірно заповнити дані в графах “Жінка” та “Чоловік”. Зазначаємо, що згідно чинного Законодавства шлюб не може бути зареєстровано між одностатевими партнерами”, – відповіли в органі.

Така відповідь надійшла хлопцям на їхню заяву

Така відповідь надійшла хлопцям на їхню заяву

Хлопці вирішили спробувати подати заявку через бажання відчути себе повноцінними. Крім цього, неможливість укласти шлюб створює чимало проблем. Насправді, хлопці й самі розуміли, що з чинним законодавством отримують відмову. Проте, після подачі заявки пара вже вважається молодятами, тож деякий час вони могли відчути себе рівноправними членами суспільства.

До речі, про Сімейний кодекс, ст. 28 п. 1 — Особи, які подали заяву про реєстрацію шлюбу, вважаються нареченими. Звісно, ми не живемо в світі рожевих поні. Заявка розглядається добу, після чого нам прийде відмова і ми це розуміємо. Але так хотілося трохи відчути себе рівноцінною людиною”, – розповідав Віталій.

Віталій Царюк та його коханий Віктор подали заяву на вступ у шлюб через Дію

Віталій Царюк та його коханий Віктор подали заяву на вступ у шлюб через Дію

Для них неможливість оформити шлюб створює не тільки соціальні проблеми, але й економічні та медичні. До прикладу, оформити спільне майно вони не можуть, як і документи про спадок чи іншого роду передачу майну в рамках родини. Також є проблеми з медичної точки зору – у випадку недієздатності когось з хлопців інший не зможе про нього піклуватися, оскільки результати медичного обстеження повідомляються тільки найближчим родичам. Наразі їм залишається чекати зміни законодавства України.

Раніше Інформатор писав про те, що рекордну кількість шлюбів уклали у Дніпропетровській області 14 лютого.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Нагору