Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Як у 2022 році вибухи в кар’єрах Кривого Рогу вплинули на екологію міста

Проведення гірничо-видобувними підприємствами міста масових вибухів у кар’єрах є одним з джерел викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря. В 2022 році у Кривому Розі в кар’єрах здійснено 98 масових вибухів, підірвано 29,9 млн метрів кубічних гірничої маси, використано 29,9 тис. тонн безтротилових вибухових речовин. В умовах воєнного стану, загальний обсяг підірваної гірничої маси та обсяг використаних вибухових речовин в 2022 році, в порівнянні з 2021 роком зменшився на 66%.

Про це повідомляє Інформатор з посиланням на Управління екології виконкому Криворізької міської ради.

Обсяг викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря при здійсненні масових вибухів в 2022 році склав 1,1 тис. тонн, що на 61% менше ніж минулого року. В результаті масових вибухів відбувається забруднення атмосферного повітря пилом, діоксидом азоту, оксидом вуглецю.

Здійснення підприємствами при проведенні масових вибухів природоохоронних заходів, таких як внутрішня і зовнішня гідрозабійки, застосування неелектричних систем ініціювання, безтротилових вибухових речовин, дали можливість запобігти в 2022 році надходженню в атмосферне повітря понад 3,4 тис. тонн забруднюючих речовин. За результатами дослідно-промислових випробувань деякі місцеві підприємства почали при масових вибухах постійно застосовувати технологію зовнішньої та внутрішньої гідрозабійки із використанням реагенту на гуматовій основі, що дозволило знизити викиди пилу на 70%, газів – на 85%.

Підприємствами із залученням спеціалізованих організацій продовжується робота щодо проведення вимірів фактичних питомих показників викидів забруднюючих речовин безпосередньо на контрольних блоках, що дозволяє визначати фактичну ефективність природоохоронних заходів.

Порівняння викидів забруднюючих речовин в атмосферу Кривого Рогу у 2021-му та 2022 році

Обсяг підірваної речовини у Кривому Розі за 2021-й і 2022-й роки

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг, а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Олена Шевченко

Нагору