Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

21 лютого – Міжнародний день рідної мови: яке народне свято, прикмети та заборони, іменини та традиції

21 лютого, відзначають Міжнародний день рідної мови, Міжнародний день млинця. В церковному календарі – вшановують пам’ять одного із дванадцяти малих пророків – Захарія.

Інформатор розповість у кого сьогодні іменини та які традиції існують.

Міжнародний день рідної мови

Міжнародний день рідної мови був встановлений у листопаді 1999 року на ХХХ сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО з метою захисту мовної та культурної багатоманітності.

За даними ЮНЕСКО, у світі існує приблизно 6 тис. мов, 43% із них знаходяться під загрозою зникнення. На думку фахівців, це трапляється в тому випадку, коли її перестають, з тої чи іншої причини, вживати та вивчати більше 30% носіїв мови.

Лише в Європі небезпека загрожує 30 мовам, а 13 із них перебувають на межі зникнення.

Міжнародний день млинця

Свято, покликане захищати й розвивати мови всіх народів світу, має сво. історію. Саме 21 лютого 1952 року у Бангладеш пакистанська влада жорстоко придушила мітингувальників (це були переважно студенти), які висловлювали свій протест проти урядової заборони на використання в країні своєї рідної бенгальської мови.

Після проголошення незалежності Бангладеш у 1971 році цей день відзначають у країні як день мучеників, вшановуючи пам’ять загиблих за рідну мову. Саме за пропозицією цієї країни ЮНЕСКО проголосило 21 лютого Міжнародним днем рідної мови.

Міжнародний день млинця, або Масляний вівторок – особливий день, який відзначається в багатьох країнах світу. Особливо популярним він є у Великобританії, Канаді, США, Австралії, Ірландії, Франції, Іспанії, Італії та Бразилії.

Кожна країна має свої особливі традиції в святкування цього дня, але всіх об’єднує головне кулінарне дійство – приготування млинців на пательні та смакування ними. Випадає це свято завжди на вівторок, в залежності від року – в лютому або в березні. Цей вівторок передує початку 40-денного Великоднього посту.

Свято на честь одного із дванадцяти малих пророків – Захарія

За релігійним календарем 21 лютого віряни вшановують пам’ять одного із дванадцяти малих пророків – Захарія. Він став автором опусу «Книга пророка Захарія», котра займає передостаннє місце серед старозавітних пророчих творів.

Народні прикмети й традиції

  • Грім в цей день віщує вітряну погоду навесні та влітку.
  • Мороз 21 лютого – до швидкого настання весни та потепління.
  • Чим холодніший останній тиждень лютого, тим теплішим буде березень.
  • Якщо на деревах іній, то вдасться багато меду зібрати.
  • Якщо гуси пожвавилися, купаються в снігу, то скоро потеплішає.
  • Собака в снігу валяється – чекай тепла.
  • Якщо тварини себе неспокійно ведуть, то буде снігопад або заметіль.

Що не можна робити

У цей день не можна пломбувати зуби та проводити хірургічні операції. Вважається, що лікування не піде пацієнтові на користь.

Ще не можна нікому заздрити, інакше наврочите людині.

Іменини: Захар, Макар, Савва, Степан, Федір.

Раніше ми розповідали, чому в Україні падають ціни на бензин, – пояснення аналітиків.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг, а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

Нагору