Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

За державну зраду і колабораційну діяльність можуть позбавити пенсії – законопроект Мінсоцполітики

Наприкінці січня у Міністерстві соціальної політики розробили законопроєкт «Про внесення змін до деяких законів України щодо порядку виплати пенсій особам, які вчинили злочин проти основ національної безпеки України». Що пропонується і кого можуть позбавити пенсії?

Про це повідомляє Інформатор Кривий Ріг за посиланням на Інформатор Україна.

Якщо депутати ВР ухвалять законопроєкт Мінсоцполітики, деяких пенсіонерів можуть позбавити пенсії.

У законопроєкті йдеться про покарання для пенсіонерів:

• за насильницьку зміну або повалення конституційного ладу, або захоплення державної влади (стаття 109 «Кримінального кодексу України»);
• за посягання на територіальну цілісність та недоторканність України (стаття 110 «Кримінального кодексу України»);
• за державну зраду (стаття 111 Кримінального кодексу України);
• за колабораційну діяльність (стаття 111-1 «Кримінального кодексу України»);
• засуджених (підозрюваних) у злочинах проти національної безпеки України, місцезнаходження яких невідоме, вони ховаються від слідства та суду на тимчасово окупованій території, за межами України або перебувають у розшуку.

Як покарання за скоєні злочини цій категорії громадян загрожує позбавлення пенсії на час відбування ув’язнення. Щоправда, після закінчення терміну покарання нарахування пенсії відновлять. Також у законопроєкті пропонують не встановлювати пенсії за особливі заслуги засудженим, які скоїли умисне кримінальне правопорушення.

При цьому в Міністерстві стверджують, що положення законопроєкту відповідають вимогам Конвенції щодо захисту прав людини та Європейського суду. Це означає, що у разі ухвалення законопроєкту свобода і права громадян України не порушуватимуться.
Таким чином міністри хочуть допомогти запобігти правопорушенням проти національної безпеки України, зменшити навантаження на державний бюджет та Пенсійний фонд.

Раніше ми розповідали, що є влучання у високовольтну інфраструктуру, – Укренерго розповіли про ситуацію зі світлом.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

 

Нагору