Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

10 лютого: яке народне свято, традиції та заборони

10 лютого, відзначають Всесвітній день зернобобових. Відзначають церковне свято на честь трьох різних святих, на ім’я Єфрем.

Інформатор розповість традиції та заборони цього дня.

Всесвітній день зернобобових

Найбільш розповсюдженими у світі представники зернобобових – боби, сочевиця та горох. Традиційні страви багатьох народів світу, як-от східний хумус, індійський дал і навіть класичний англійський сніданок були б неможливими без зернобобових.

До цих рослин належать тільки ті культури, які збирають для споживання в сушеному вигляді. Вони багаті на білок, що має велике значення для людей в регіонах, де споживання м’яса та молока недостатнє з різних причин. Зернобобові настільки важливі, що навіть мають своє свято, яке покликане підвищити знання людей про їхні властивості та важливість для світової економіки й природних ресурсів.

Свято на честь трьох різних святих, на ім’я Єфрем

У Київській Русі ця дата була відома як День домовика. 10 лютого було прийнято пригощати домовика, щоб він не пустував в будинку. Вважалося, що злий і голодний домовик може нашкодити людям і домашнім тваринам, зламати меблі і загасити вогонь в печі. Також за повір’ями домовик може забрати у батьків дитину, якщо про малюка погано піклуються, і виховати її самостійно.

Наші предки в цей день залишали в домі миску каші або булку для домового. Часто для домового залишали цукерки, льодяники або невеликий шматочок хліба з варенням. А щоб дух не пустував в домі і не псував речі, йому біля тарілки залишали монетку.

Дата 10 лютого вважається вдалою для прибирання і домашніх посиденьок. Вважається, що якщо сім’я сьогодні збереться за вечерею, то родичі весь рік проживуть в мирі та злагоді.

Що не можна робити 

  1. Святий Єфремій вважається покровителем комах. У цей день не можна вбивати ніяких цвіркунів, клопів, тарганів і мух, інакше святий розгнівається.
  2. Не можна сваритися і скандалити в цей день.
  3. За давніми повір’ями, 10 лютого не можна лаяти, обзивати і тим паче бити дитину, інакше домовик може її забрати від злих батьків.
  4. Не можна лінуватися в цей день, смітити і розводити безлад вдома. Також не можна надовго залишати немитий посуд.

Прикмети погоди 

  • Сильний вітер в цей день віщує дощову погоду.
  • Якщо прилетіли із зимівлі шпаки, дрозди або жайворонки, то вже скоро настане весна.
  • Довгі бурульки означають, що весна буде пізньою, але теплою.
  • Густий і важкий повітря сьогодні – до дощової і вітряної погоди.
  • Туман вранці 10 лютого віщує потепління, але з сильними опадами.

Іменини: Феодосій, Юхим, Георгій, Охрім, Ісак, Володимир, Яків, Палладій, Юрій.

Раніше ми розповідали, що у Кривому Розі починають вимикати світло: в чому причина.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

Нагору