Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

1 лютого – Міжнародний день десерту: яке народне свято, традиції та заборони

1 лютого, відзначають Міжнародний день десерту, Всесвітній день хіджабу, Всесвітній день читання вголос. У церковному календарі – свято єгипетського святого Макарія Великого або в народі називають свято Макарів день, Макар-весновказчик.

Інформатор розкаже прикмети погоди на 1 лютого.

Міжнародний день десерту

Це неофіційне свято, але це не заважає йому ставати все популярнішим у світі. Його створення ініціювала американка Енджі Дадлі – блогерка й кондитерка. Вона прославилася як авторка десерту кейк-поп. Вважають, що саме його поява 1 лютого 2008 року і дала старт святу. Кейк-поп – десерт, що нагадує чупа-чупс (цукерку на паличці). Спочатку його готували з бісквітного тіста і шоколадної глазурі, але пізніше з’явилися варіації цієї страви.

Всесвітній день хіджабу

Свято засноване на честь особливої хустки, яка є атрибутом мусульманського жіночого одягу. У День хіджабу до людей намагаються донести цінності взаємоповаги та терпимості щодо різних культур. У цей день заведено роздавати хустки на вулицях усім жінкам та проводити лекції стосовно ролі головного убору.

Всесвітній день читання вголос

Це день, присвячений силі грамотності та тієї радості, яка виникає, коли ми розповідаємо вголос історії в сім’ї, класі і суспільстві. А започаткував традицію міжнародний освітній проєкт «LitWorld» у 2010 році.

Свято єгипетського святого Макарія Великого

Його вважають покровителем худоби і захисником від хвороб. У цей день наші предки заварювали чай із засушених трав: звіробою, іван-чаю, шипшини, листя малини. Такий напій забезпечить здоров’я на весь рік.

На Макарія наші предки не працювали, а ходили в гості і пили чай з самовара. Святому Макарію молилися при будь-яких хворобах, щоб він зцілив хворого. У жінок існував обряд на красу волосся, який проводили 1 лютого. Для цього варили відвар з 12 яєць і 12 неочищених цибулин. Потім таким відваром обполіскували волосся після миття.

День вважається вдалим для будь-яких водних процедур, наприклад походу в лазню або прийняття ванни. Також у цей день дуже корисно пити гарячі напої та трав’яні чаї.

Що не можна робити 

  1. Не можна лаятися з рідними, інакше будуть хворіти зуби.
  2. Не рекомендується шити і взагалі брати в руки голку.
  3. Сиру воду 1 лютого пити не можна, навіть якщо впевнені в її якості.

Прикмети погоди 

  • Зоряне небо сьогодні обіцяє пізню весну.
  • Яка погода сьогодні – таким буде весь лютий.
  • Ясний день без снігу обіцяє ранню весну.
  • Якщо сьогодні почалася хуртовина, то триватиме до самого березня.

Нині святкують День ангела: Федір, Макар, Сава, Антон, Арсен, Єфросинія, Григорій, Марко, Феодосія.

Раніше ми розповідали, що на тимчасово окупованій території Херсонської області росіяни посилили фільтраційні заходи та обмежили виїзд.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

Нагору