Кривий Ріг До сайту

Чому світло часто вимикають, а рахунки не зменшуються: в YASNO назвали причину

Не дивлячись на те, що світло вимикають з проміжками вже до п’яти годин, українці помічають, що платити за електроенергію доводиться або як раніше, або навіть більше. Чому так стається?

Реклама

Як повідомляє Інформатор Кривий Ріг з посиланням на Інформатор Україна та компанію YASNO, для цього є декілька причин:

«Коли в оселі увімкнене світло та працюють електроприлади, лічильник безперервно рахує скільки електроенергії використовується. Відповідно, за відсутності електроенергії справний лічильник не намотує кВт∙години. За умови регулярної передачі показань клієнт завжди буде отримувати рахунок лише за фактичний обсяг споживання. Адже оператор системи розподілу, маючи попередні та поточні дані, може чітко розрахувати різницю між ними», – розповіли у компанії.

Реклама

Якщо лічильник не «вміє» передавати показання сам, а клієнт забуває це робити, то обсяг електроенергії визначають за середньодобовим споживанням. Тобто у розрахунок беруть показання, які були зафіксовані у минулі періоди. Тому сума у рахунку може бути іншою, навіть якщо через відключення електроенергії споживали менше.

Висновок такий: потрібно своєчасно передавати показання. Тоді рахунок буде максимально точним та сплачувати потрібно буде лише за використані кВт∙години.

«Якщо після включення світла в оселі одночасно вмикаються потужні електроприлади (бойлер, обігрівач чи пральна машина), відбувається різкий стрибок споживання. З одного боку таке навантаження може спричинити аварію, через що мешканці знову залишаться без світла. З іншого – таким чином може компенсуватися обсяг електроенергії, який був зекономлений під час відключення. Тому за підсумками місяця виходить, що клієнт використав стільки ж електроенергії, як і у періоди, коли відключення не застосовувалися», – пояснили у YASNO.

Реклама

Для того, аби аварій не сталося та щоб зекономити, в компанії нагадали, які пристрої скільки споживають електроенергії:

В YASNO радять менше використовувати такі прилади або вимкнути їх взагалі у піковий час навантаження на мережу: з 8:00 до 11:00 та з 17:00 до 23:00.

Раніше Інформатор писав про те, які прилади треба вимкнути, щоби знизити навантаження в електромережі.

Реклама

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг і дізнавайтеся першими про головні новини міста.