Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

25 січня – Тетянин день: чого не можна робити

25 січня, у церковному календарі відзначають свято на честь відомої мучениці Тетяни Римської. Наші предки в цей день намагалися задобрити сонце і наблизити настання весни. Для цього випікали спеціальну обрядову випічку-колобок у формі Сонця. Випічку готувала старша жінка в сім’ї і ділила здобу між родичами.

Інформатор розповість що не можна робити сьогодні.

В цілому день вважається вдалим для приготування будь-якої випічки. По тому, якою вийшла випічка, гадали, яким буде рік. Якщо тісто в процесі запікання добре піднялося, то рік буде ситим і благополучним. А якщо по центру випічки є западина, то можливі якісь проблеми. Якщо коровай тріснув – це означає проблеми зі здоров’ям.

Часто Тетянин день присвячували прибиранню – чистили килими, вибілювали постільну білизну і скатертини, мили вікна. Дівчата чистили килими біля річок, а донести їх допомагали юнаки. Таким способом вони зближувалися, адже тривав період весіль.

Прикмети

  • світить яскраве сонце — весна прийде рано;
  • різке потепління означає — літо буде спекотним;
  • йде сніг впродовж дня — влітку буде багато злив;
  • якщо одружитися цього дня — сімейне життя буде щасливим.

Що не можна робити

Цього дня заборонено відмовляти в допомозі нужденним. Також не варто сваритися, бо конфлікт може затягнутися надовго. 25 січня не варто прибирати, бо можна накликати на себе біду.

Що можна робити

25 січня за народними повір’ями був хорошим днем для дегустування алкогольних напоїв. Учні та студенти моляться святій Тетяні, щоб вона допомогла з навчанням.

Іменини: Тетяна, Ілля, Петро, Макарій.

Раніше ми розповідали, як працює Кривий Ріг з половиною потрібної на день електроенергії.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок 

Нагору