Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

24 січня – День зовнішньої розвідки: яке народне свято, традиції, прикмети погоди

24 січня, в Україні відзначають День зовнішньої розвідки, Міжнародний жіночий спортивний день, Міжнародний день освіти. У церковному календарі відзначають свято на честь преподобного монаха Феодосія Великого. 

Інформатор розповість яке народне свято та традиції існують цього дня.

День зовнішньої розвідки

Дата була вибрана не випадково, тому що саме 24 січня 1919 року створили перший підрозділ розвідки в Українській Народній Республіці. 2018 року президентом України це свято було затверджено офіційно.

Цього дня вшановують особливий внесок офіцерів, завдяки праці яких зберігається суверенітет і незалежність нашої держави. Ще в минулому столітті зовнішня розвідка допомагала захистити громадян України від впливу недоброзичливо налаштованих сторін. Цікавий факт: щось схоже на сучасну зовнішню розвідку існувало навіть за часів Гетьманщини (XVII століття).

Свято запровадили, щоб відзначити значний внесок розвідників у забезпечення захисту національних інтересів України від зовнішніх загроз. Особливого значення роль розвідки має в час російсько-української війни.

Міжнародний жіночий спортивний день

Це свято запровадили у Франції і підтримали його створення Міністерство спорту та Державного секретаріату питань про гендерну рівність та боротьбу з дискримінацією. Проблема сексуалізації жінок в спорті і насилля над ними виявилася надто гострою, тож було вирішено за допомогою певних заходів створити кращий рівень життя та здоров’я спортсменок.

Міжнародний день освіти

Його створили лише у грудні 2018 року під час міжнародної конференції. На ній обговорювали різноманітні проблеми сучасної освіти і відбулася вона в Брюсселі.

Запропонували створити свято представники африканської країни Нігерії. Ідея була такою: щороку 24 січня проводити заходи на певну тему, яка пов’язана з проблемами сучасної освіти.

Свято на честь преподобного монаха Феодосія Великого

У давні часи в цей день часто наступало перше невелике потепління після водохресних морозів, яке називали Феодосієвою відлигою. Хоча морози вже набридли, але потеплінню нашої предки не раділи, оскільки це означало, що зима буде затяжною.

Якщо ж погода в цей день була сніжною і морозною, то наші предки вважали, що це нечисть після Святок біснується. Щоб не потрапити під дію злих сил, намагалися без потреби не виходити з дому сьогодні.

Дата 24 січня в Київській Русі також вважали небезпечною через часті лихоманки, якими хворіли люди в цей день. Вважалося, що лихоманку відлякують різні сильні запахи, тому в цей день ставили в будинку ароматні трави. Також вважалося, що хвороба не чіпає чистих і вимитих людей, тому в цей день всією сім’єю парилися в лазні.

Що не можна робити 

  1. У цю дату варто викупати дитину, щоб вона була здоровою і щасливою. Не можна щоб дитина була брудною.
  2. У цей день не можна брати і давати в борг, інакше до кінця весни будете в боргах.
  3. У день Федосея не можна стригти волосся і нігті.
  4. Не можна впускати в будинок чужу кішку сьогодні – це погана прикмета.

Прикмети погоди 

  • Якщо в цей день потепліло, то весна буде пізньою і холодною.
  • Якщо день морозний, то весь урожай в цьому році буде пізнім.
  • Туман в цей день віщує повноводдя і часті дощі навесні.
  • Небо блакитне і безхмарне – до швидкого похолодання.

Іменини: Віталій, Володимир, Йосип, Михайло, Микола, Степан, Терентій, Федір, Феодосій.

Раніше ми розповідали, що до меню в потягах Укрзалізниці додали печиво та брауні.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

Нагору